Chrom na odchudzanie - jak dawkować?
Chrom jest minerałem, określanym również jako niezbędny pierwiastek śladowy. Występuje w dwóch postaciach, sześcio- i trójwartościowej. Forma sześciowartościowa jest stosowana w pigmentach, barwnikach, tworzywach sztucznych i tuszach. Jest on niebezpieczny w bezpośrednim kontakcie i może powodować podrażnienia skóry. Sześciowartościowy chrom jest jednym z najsilniejszych minerałów na ziemi. Jest toksyczny i nie jest w bezpieczny sposób przyswajany przez organizm. Należy go unikać, z wyjątkiem zastosowań przemysłowych.
Trójwartościowy chrom jest formą, którą można znaleźć w zdrowej żywności. Jest to postać, która jest niezbędna do funkcjonowania organizmu. Organizm nie jest w stanie wyprodukować chromu i należy go dostarczyć w postaci źródła zewnętrznego.
Jest to pierwiastek śladowy, dlatego nie potrzebujemy go zbyt wiele do prawidłowego funkcjonowania. Niedobór chromu może wpływać na możliwość utraty wagi.
Chrom, a utrata wagi
Chrom jest jednym z podstawowych składników odżywczych, których potrzebuje organizm do prawidłowego funkcjonowania. Odżywianie się zdrową żywnością jest czymś szczególnie ważnym. Nie ma to jednak sensu, jeśli organizm nie jest w stanie wykorzystać jej do produkcji energii. Chrom ma szczególne zadanie do wykonania w tym procesie.
Kiedy jemy, nasz układ trawienny przekształca żywność w glukozę. Glukoza jest głównym źródłem paliwa dla każdej komórki naszego ciała. Po jej rozłożeniu, jest ona wysyłana do krwiobiegu, aby zasilić nasze komórki.
Trzustka produkuje insulinę, aby pomóc komórkom wchłonąć glukozę. Zadaniem insuliny jest wydostanie glukozy z krwiobiegu do wnętrza komórki. Większa ilość glukozy w krwiobiegu zwiększa ilość insuliny potrzebnej do jej przetworzenia. Skoki insuliny zdarzają się zawsze, gdy jemy, aby regulować ilość glukozy krążącej we krwi.
Zbyt duża ilość glukozy we krwi może powodować uszkodzenia naczyń krwionośnych. Powoduje to stres oksydacyjny. Tego typu uszkodzenia mogą prowadzić do miażdżycy. Jest to powód, dla którego osoby z cukrzycą są narażone na zwiększone ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Nadmiar glukozy w krążeniu może również uszkadzać nerwy. Jest to powód, że osoby z niekontrolowaną cukrzycą doświadczają neuropatii. Glukoza odcina zdolność nerwów do wysyłania sygnałów.
Insulina i chrom współpracują z innymi elementami, aby zapobiec takim uszkodzeniom. Oba te elementy muszą funkcjonować prawidłowo, aby zapobiegać zniszczeniom, które może powodować wolna glukoza.
Chrom wiąże się z transporterem glukozy i przesuwa glukozę do “drzwi”, które prowadzą z krwiobiegu do komórek. Jeśli w organizmie nie ma chromu lub jest go za mało, glukoza nie może wydostać się z krwioobiegu. Krąży w układzie krwionośnym, czekając na wejście.
Po spożyciu większej ilości pokarmu, zwiększa się stężenie glukozy we krwi. Problem się potęguje. Organizm myśli, że nie ma wystarczającej ilości insuliny, aby otworzyć “drzwi” dla glukozy. Trzustka odbiera sygnał. Produkuje jej więcej.
Wzrost insuliny w krwiobiegu wysyła sygnał, który zwiększa zapotrzebowanie na więcej glukozy. Osoba pragnie cukru, aby skorygować równowagę. Kiedy spożywa się więcej cukru, produkuje się więcej insuliny.
Powstaje błędne koło. Insulinooporność jest uporczywym problemem z niewielkimi lub żadnymi objawami. Może upłynąć dużo czasu, zanim dana osoba zorientuje się, że istnieje problem.
Nadmiar insuliny w organizmie odgrywa jeszcze jedną rolę. Jeśli ilość glukozy nie zostanie zmniejszona przez jej obecność, insulina nakazuje organizmowi magazynować jej nadmiar w postaci tłuszczu. To właśnie insulina kontroluje odkładanie się tłuszczu i sygnalizuje, kiedy należy go uwolnić.
Odpowiednia ilość chromu w organizmie może zapobiec temu błędnemu kołu od samego początku. Jeżeli chrom jest dostępny, to insulina otwiera drzwi, a chrom pomaga w odprowadzaniu jej do środka. Tam glukoza zasilałaby komórki w sposób, w jaki została zaprojektowana.
Poziom insuliny w krwiobiegu ulega zmniejszeniu, ponieważ stężenie glukozy wraca do normy. Pragnienie cukru i węglowodanów ustępuje, a utrata wagi może wystąpić.
Czy trzeba suplementować chrom?
Chrom odgrywa istotną rolę w metabolizmie glukozy. Jest również ważnym elementem równowagi zapobiegającym insulinooporności. Wczesne zapobieganie może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Chrom nie jest łatwo wchłaniany, a jego niedobór stanowi problem dla wielu osób, które nie utrzymują zdrowej diety. Jest to również problem u osób starszych, które nie mogą wchłaniać składników odżywczych tak skutecznie. Warto wprowadzić suplementację tego niezbędnego, a tak niedocenianego składnika odżywczego.
_________________
Autor: Katarzyna Szafraniec