Enzymy trawienne - kto ich potrzebuje i jakie wybrać?
Proces jedzenia i trawienia to dużym uproszczeniu rozkładanie dużych rzeczy na mniejsze – tak jak my jedząc gryziemy i żujemy, dzieląc nasz obiad na poszczególne kęsy, tak nasz układ trawienny rozbija makroskładniki, czyli elementy, z których składa się nasz posiłek, na mniejsze części: białka rozbija na aminokwasy, cukry złożone na proste, a trójglicerydy na kwasy tłuszczowe i glicerol.
Enzymy trawienne - czym są?
Ten proces zachodzi jednak z różną efektywnością i zależy od wielu czynników, na przykład ilości spożywanego jedzenia, wieku oraz ogólnego stanu naszego zdrowia. Szczególnie osoby, które posiadają wysokokaloryczną i „czystą” dietę są narażone na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, uczucie ciężkości oraz wzdęcia – wtedy z pomocą przychodzi suplementacja enzymów trawiennych.
Rozróżniamy kilka głównych rodzajów enzymów:
- proteazy – rozkładają białka na aminokwasy
- lipazy – rozkładają lipidy na kwasy tłuszczowe i glicerol
- amylazy i karbohydrazy – rozkładają skrobię na cukry proste
Białka trawione są również przy pomocy kwasu żołądkowego – jednym ze sposobów na polepszenie trawienia jest suplementacja betainą, która dokwasza nasz żołądek i naturalnie wspomaga go w trawieniu białek.
Polecane enzymy
Z uwagi na kompletny skład oraz odpowiednie stężenia składników aktywnych, polecić możemy następujące preparaty:
- Now Foods Super Enzymes
- Doctor's Best Digestive Enzymes
- Life Extension Super Digestive Enzymes
- YAMAMOTO Enzymasic
Istnieje również produkt dedykowany osobom z nietolerancją glutenu, który pomoże strawić ulubione potrawy bez przykrych dolegliwości:
- Now Foods Gluten Digest
Podsumowanie
Oprócz wyżej wymienionych indywiduów w naszym pożywieniu znajdują się również witaminy i mikroelementy – ich nie musimy trawić aby zostały zaabsorbowane. Enzymy trawienne nie są w stanie również strawić błonnika – dlatego nasze ciało nie jest w stanie go przyswajać.
Trawienne enzymy są więc przydatnym dodatkiem do diety, który jest w stanie ulżyć nam w kłopotach żołądkowych wywołanych ilością spożywanego jedzenia, stanem zdrowia, wiekiem lub nietolerancjami. Warto wybierać dobrej jakości produkty, które pomogą nam strawić każdy makroskładnik, by nie trzeba było ograniczać się w diecie.