Z roku na rok można zaobserwować coraz większe zainteresowanie dietami wegańskimi. Na naszym blogu niedawno pojawił się artykuł dotyczący kształtowania sywletki na diecie wegańskiej. Okazuje się, że można skutecznie rozwijać ogólnie pojętą formę sportową eliminując z diety produkty odzwierzęce.

Jednak dieta wegańska utrudnia pokrycie zapotrzebowania organizmu na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, dlatego w diecie wegańskiej często konieczna jest suplementacja. Po jakie suplementy powinni sięgać weganie? 

Witamina B12

Nie bez powodu witamina B12 znalazła się na pierwszym miejscu. Człowiek wytwarza witaminę B12 w jelicie grubym, lecz przyswajalność stamtąd jest niemalże zerowa, stąd też witamina B12 to podstawa na diecie roślinnej.

Niedobór  B12 zwiększa ryzyko powstania anemii oraz może doprowadzić do problemów w obrębie układu nerwowego. Deficyt tej witaminy może również przyczynić się do wzrostu poziomu homocysteiny w organizmie, o może być niebezpieczne dla kondycji układu krążenia. 

Wapń 

Na diecie roślinnej jest możliwe dostarczenie odpowiedniej dawki wapnia, jednak wymaga to nie tylko czasu, ale także pewnej wiedzy, z zakresu żywienia człowieka. Warto rozważyć wprowadzenie suplementacji wapniem w diecie wegańskiej, tego typu rozwiązanie ułatwi nam pokrycie zapotrzebowania na ten pierwiastek. Niedobór wapnia może osłabić kondycje naszych włosów i paznokci oraz doprowadzić do osteoporozy, czy nadmiernej drażliwości.

Omega-3 

Weganie mogą być również narażeni na niedobór długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wzmacniają odporność, obniżają trójglicerydy, a także są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania pracy mózgu i wątroby oraz zdrowia serca. Ich deficyt może spowodować pogorszenie ogólnie pojętej kondycji zdrowotnej i wzrost ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych. 

Żelazo 

Deficytowym pierwiastkiem w diecie roślinnej bywa też żelazo. Żelazo niehemowe, czyli te które znajduje się w produktach roślinnych charakteryzuje się mniejszą wchłanialnością, niż żelazo hemowe, które obecne jest w produktach odzwierzęcych.

W pewnych przypadkach suplementacja żelazem jest mocno uzasadniona na diecie wegańskiej. Zbyt niskie ilości żelaza w diecie mogą spowodować zmiany w obrębie błon śluzowych, zmniejszoną wydolność organizmu, zaburzenia temperatury ciała, czy też anemię.

Witamina D

Witamina D należy do najczęstszych deficytowych składników w diecie u większości osób, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Najważniejszym źródłem witaminy D jest słońce. Witamina  oddziałuje na pracę układu zarówno immunologicznego, nerwowego jak i płciowego, a także wywiera wpływ na wydzielanie hormonów.

Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko rozwoju chorób autoimmunizacyjnych oraz chorób układu krążenia, obniża istotnie odporność, a także może doprowadzić do spadku produkcji hormonów płciowych

Kreatyna

Kreatyna występuje głównie w mięsie. Okazuje się, że weganie mają mniejszy poziom kreatyny w komórkach mięśniowych, niż osoby nie stroniące od produktów zwierzęcych. Warto wobec tego skorzystać z suplementacji kreatyną. Przyjmowanie kreatyny może podnieść wydajność treningu siłowego. 

Suplementacja na diecie wegańskiej - podsumowanie 

Osoby unikające wszelkich produktów zwierzęcego powinny rozważyć wprowadzenie odpowiednio ukierunkowanej suplementacji. Pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki odżywcze jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Przedłużający się deficyt danego składnika może istotnie odbić się na kondycji zdrowotnej naszego organizmu. 

__________________

Autor: Marcin Grzelak