Żelazo jest jednym z kluczowych składników mineralnych dla naszego organizmu. Jego rola jest wielotorowa i bardzo ważna dla odpowiedniego funkcjonowania całego ustroju. Wahania w poziomach żelaza u ludzi wykazują poważne objawy, których nie warto bagatelizować. Dlatego, zwłaszcza kobietom zaleca się stosowanie suplementacji żelazem oraz spożywanie produktów będących źródłem tego pierwiastka. Co ma dużo żelaza i jaka jest rola tego minerału w naszym organizmie?

Rola żelaza w organizmie

Jak wspomniałem, żelazo posiada wiele istotnych roli w naszym ciele. Jest ono kluczowym elementem wielu białek w tym hemoglobiny, która transportuje tlen. Jest również centralnym miejscem wiązania tlenu w mioglobinie - mięśniowym odpowiedniku hemoglobiny. Jest również elementem centrów aktywnych wielu enzymów, m.in.: peroksydazy, katalazy oraz cytochromów.

Wpływa na właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego, przez co można upatrywać jej roli w chronieniu nas przed infekcjami. Zaobserwowano również rolę tego pierwiastka w układzie nerwowym, odpowiada on za utrzymywanie funkcji intelektualnych oraz fizycznych. Co ciekawe, minerał ten zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. 

Żelazo jest wchłaniane na terenie dwunastnicy. Nie potrafimy produkować żelaza, także trzeba uzupełniać na bieżąco jego niedobory. Następnie jest przyłączana do apoferryny, po czym przekształcana do ferrytyny i transportowana jest do szpiku kostnego, śledziony i wątroby.

Co ma dużo żelaza? Jakie produkty spożywać, aby dostarczać jak najwięcej tego pierwiastka?

W pożywieniu naturalnie występują dwie formy żelaza: hemowe i niehemowe. Rodzaj żelaza hemowego znajdziemy w produktach rozpadu hemoglobiny, czyli produktach odzwierzęcych, jest ono najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu.

Natomiast, jak się pewnie domyślacie, żelazo niehemowe, będzie znajdowało się głównie w produktach roślinnych i jego przyswajanie przez organizm człowieka jest utrudnione, należy to uwzględnić podczas korzystania z diet wegańskich i wegetariańskich. Podczas wchłaniania się żelaza, istotną rolę w tym procesie odgrywa witamina C. Polepsza ona ten proces.

Produkty będące najlepszym źródłem żelaza

Istnieje szereg grup produktów, które są najbogatsze w żelazo. Jednak najlepiej sprawdzają się w podnoszeniu poziomu tego pierwiastka:

  • wątróbka wołowa lub drobiowa (około 20 mg na 100 g produktu),
  • chude mięso wołowe lub wieprzowe (2-3 mg na 100 g produktu),
  • żółtka jaj (2-4 mg na 100 g produktu),
  • kakao lub gorzka czekolada (10 mg na 100 g produktu - w przypadku czekolady powinna zawierać jak najwięcej kakao, żelaza nie znajdziemy w mlecznej bądź deserowej czekoladzie),
  • orzechy pistacjowe lub masło sezamowe (7-10 g na 100 g produktu)

Dobrym wyjściem jest również spożywanie ziemniaków, buraków, śliwek, jarmużu, pietruszki, są one bogatym źródłem żelaza. W przypadku, gdy dietoterapia nie pomaga należy rozpocząć suplementację żelazaPreparaty z żelazem znajdziesz w naszym sklepie.

_________________

Autor: Tomasz Domoradzki