Noni to owoc drzewa z gatunku Morinda citrifolia, czyli morwy indyjskiej. Jest coraz częściej traktowany na naszej szerokości geograficznej jako żywność funkcjonalna, za to na Polinezji i Hawajach jest już doceniany od dawna. Posiada szereg ciekawych właściwości, wiele z nich jest już potwierdzonych interwencyjnymi badaniami na ludziach.

Noni – działanie prozdrowotne

Metaanaliza badań na palaczach wskazuje, że noni może ma pozytywny wpływ na redukcję uszkodzeń DNA, poziomu lipidów oraz homocysteiny powodowanych przez nałogowe palenie tytoniu, do tego obniżać ogólną ilość stanów zapalnych w organizmie. Te właściwości pomagają uniknąć miażdżycy, a przypisuje się mocnemu działaniu antyoksydacyjnemu owoców noni.

Kolejne badania na ludziach sugerują, że noni może również poprawiać zdrowie stawów, zwiększać wytrzymałość fizyczną, poprawiać odporność, ograniczać rozpad białek na cukry, pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi, ciśnienia krwi oraz zdrowych dziąseł. Z tych względów suplementacja noni jest szczególnie popularna u osób starszych.

Innym ciekawym wątkiem jest potencjalne działanie przeciwrakowe. W badaniach in vivo na zwierzętach podawanie ekstraktu soku z noni myszom z rakiem podnosiło ich przeżywalność o 30%, jednak w badaniach na ludziach, pacjentach z zaawansowanym rakiem, po podawaniu ekstraktu z owoców noni nie zanotowano żadnych pozytywnych efektów wskazujących na remisję choroby oprócz zmniejszenia odczuwalnego bólu (prawdopodobnie dlatego, że znaleziono frakcje owocu noni działające na receptor GABA-A). Badacze sugerują, że może to być spowodowane tym, że noni potencjalnie może pomagać w początkowych fazach raka poprzez usprawnienie działania systemu odpornościowego, za to nie jest w stanie już nic zmienić, kiedy rak jest zaawansowany. Żeby stwierdzić, czy noni nadaje się do leczenia uzupełniającego przy nowotworach są potrzebne dalsze badania, jednak sam trop jest interesujący.

 

Czy sportowcy też mogą odczuwać korzyści przyjmując noni?

Owoce tego drzewa mają potencjał ergogeniczny, czyli podnoszący wydajność naszego organizmu. Wielu użytkowników raportuje zwiększony poziom energii i sił witalnych. W badaniu na myszach te, którym podano przed wysiłkiem sok z noni miały od połowy do nawet 128% lepsze wyniki w testach sprawnościowych. Należy zauważyć, że nie musi się to przekładać na ludzi, ale jest to ciekawa przesłanka dotycząca potencjalnych korzyści.

 

Noni - dawkowanie i bezpieczeństwo

Istnieją przeciwwskazania do spożywania noni. Są to: ciąża i karmienie, choroby wątroby – ze względu na dużą zawartość potasu w owocach również hiperkaliemia, choroby nerek czy zaburzenia rytmu serca. Noni nie powinno być spożywane przez dzieci.

Sensowne dawkowanie waha się między 30 a 100 ml w przypadku soku i między 1-2g w przypadku liofilizowanych owoców. Nie należy przekraczać 750ml soku lub 14g owoców na dobę.

W przypadku przyjmowania jakichkolwiek leków należy KONIECZNIE SKONSULTOWAĆ SIĘ Z LEKARZEM, gdyż noni wchodzi w interakcje z niektórymi lekami na nadciśnienie, moczopędnymi oraz regulującymi krzepliwość krwi.

 

Podsumowanie

Noni to interesujący suplement, który jest ciekawą propozycją dla osób starszych oraz sympatyków medycyny naturalnej. Ważną sprawą jest stosowanie się do zasad dawkowania, ponieważ przy podawaniu zbyt dużej lub zbyt małej ilości możemy nie odczuć pożądanych efektów.

 

Bibliografia:

(1) West, Brett; Deng, Shixin; Isami, Fumiyuki; Uwaya, Akemi; Jensen, Claude (2018). The Potential Health Benefits of Noni Juice: A Review of Human Intervention Studies. Foods, 7(4), 58–. doi:10.3390/foods7040058 

(2) Brown, Amy C. (2009). Complementary and Alternative Therapies and the Aging Population || Noni (Morinda citrifolia) Fruit as a Functional Food and Dietary Supplement for an Aging Population. , (), 299–316. doi:10.1016/b978-0-12-374228-5.00014-7 

(3) De-lu Ma; Brett J. West; Chen X. Su; Jian-hua Gao; Tin-zhong Liu; Yu-Wen Liu (2007). Evaluation of the ergogenic potential of noni juice. , 21(11), 1100–1101. doi:10.1002/ptr.2188 

 

___________________

Autor: Szymon Żuk