Stłuszczenie wątroby to stan, w którym w wątrobie dochodzi do fizycznego odkładania się depozytów tłuszczu zarówno w samym narządzie jak i wokół niego, co doprowadza do upośledzenia jego funkcji.

Czym spowodowane jest stłuszczenie wątroby?

Stłuszczenie wątroby może wynikać z uszkodzenia wątroby toksynami, np. takimi jak alkohol etylowy – mówimy wtedy o alkoholowym stłuszczeniu wątroby. Częściej jednak mamy do czynienia z niealkoholową chorobą stłuszczeniowa wątroby, będącą skutkiem nieodpowiedniej diety. Do wystąpienia tej choroby przyczynia się dieta obfitująca w substraty energetyczne ogółem, przy czym czynnikami o najbardziej negatywnym wpływie na wątrobę są: fruktoza (cukier stołowy, przetworzone produkty, słodkie napoje oraz owoce w nadmiarze, a szczególnie soki), kwasy tłuszczowe trans (pączki, ciasta, wafelki, twarde margaryny itp.), produkty bogate w białko zwierzęce oraz aminokwasy rozgałęzione.

Stłuszczenie wątroby - powikłania

Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby (NAFLD) może progresować do niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby (NASH), w którym wątroba się powiększa i zostaje objęta stanem zapalnym. W dalszej fazie doprowadzić to może do marskości wątroby (powstawanie depozytów włókien kolagenowych w narządzie), co jest procesem nieodwracalnym. Finalnym stadium nieleczonej choroby stłuszczeniowej wątroby może być nowotwór wątroby.

Kto jest narażony na stłuszczenie wątroby?

Według badań epidemiologicznych, stłuszczenie wątroby dotyczy nawet 30% dorosłej populacji krajów rozwiniętych. Wynika to z szeroko rozpowszechnionej nadwagi oraz otyłości, które dotyczą obecnie niekiedy i 55-60% dorosłej populacji.

Problem ten dotyczy również sportowców. Specyficzny styl żywienia opierający się na wielokrotnych posiłkach w trakcie dnia doprowadza do zjawiska przewlekle podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Skutkuje to regularnym podwyższaniem poziomu insuliny (hiperinsulinemii) co z kolei upośledza wychwyt glukozy przez tkanki obwodowe w celu jej spalenia. Fakt ten pociąga za sobą mechanizmy gromadzenia się substratów energetycznych pod postacią tłuszczu w narządach. Dlatego istotne jest by wcześnie wprowadzić odpowiednie elementy profilaktyczne.

Jakie są objawy stłuszczenia wątroby?

Stłuszczenie wątroby to często bezobjawowa choroba, która może się rozwijać bez typowych markerów uszkodzenia wątroby (Alat, Aspat), dopiero biopsja wspomnianego organu powie nam o faktycznym stanie chorobowym.

Suplementy pomocne w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby

  1. Cholina - jest substancją witamino pochodną, produktem jej metabolizmu jest acetylocholina – najważniejszy neuroprzekaźnik w mózgu odpowiadający za pamięć, zdolność skupienia uwagi, przyswajania informacji oraz napięcie mięśniowe. Sama cholina pełni inne funkcje. Zauważono iż, gdy podawano pacjentom żywienie parentelarne (dożylne) zaczynali oni wykształcać objawy stłuszczenia wątroby. Naukowcy przez pewien czas nie wiedzieli dlaczego tak się dzieje. Okazało się, że brak choliny w żywieniu był przyczyną, a gdy wyrównano jej niedobór – stłuszczenie wątroby u pacjentów znikało po około 30 dniach. Wynika to z faktu, iż cholina jest niezbędna do metabolizmu wewnątrzwątrobowych lipidów, co jest podstawą w zapobiegnięciu ich zdeponowania w niewłaściwym miejscu - takim jak wątroba.

JARROW FORMULAS Alpha GPC 300 mg 60 weg.kaps.

  1. Kwas alfa-liponowy – jest mitoceutykiem - substancją niezbędną do właściwej funkcji mitochondriów (naszych fabryk energii komórkowej). Pomaga to komórkom wątroby w przetworzeniu nadmiaru substratów energetycznych bez ich nadmiernego obciążenia. ALA jest niezwykle silnym antyoksydantem ze szczególnie przydatnymi właściwości neuroprotekcyjnymi. Chroni układ nerwowy w stanie cukrzycy zapobiegając polineuropatii obwodowej, chroni przed nefropatią (uszkodzeniem nerek) oraz retinopatią (uszkodzeniem wzroku) będącymi powikłaniami cukrzycy. Zapobiega również glikacji (uszkodzeniom białek, DNA i lipidów) przez fruktozę wykazując w ten sposób właściwości ochronne dla wątroby jak i w szerszym kontekście zapobiega mechanizmom starzenia się organizmu.

Doctors Best R-ALA 100mg 60 weg.kaps.

  1. Selen - to pierwiastek śladowy, który pełni rolę kofaktora dla enzymu peroksydazy glutationowej, czego efektem jest działanie glutationu - najsilniejszego antyoksydantu w ludzkim ciele pełniącym również funkcje podstawowego mechanizmu neutralizowania toksyn. Glutation pełni szczególną role w ochronie komórek wątroby przed stresem oksydacyjnym. Selen jest silnie przeciwwirusowy, może pomagać w redukcji obciążenia mianem wirusa WZW (typu A, B jak i C) będących również czynnikiem doprowadzającym do stłuszczenia wątroby.

NOW Foods Selen 200mcg 180 weg.kaps.

  1. Sylimaryna - pełni rolę ochronną i antyoksydacyjną, szczególnie w kontekście komórek wątroby. Jest również jedną z nielicznych substancji, które zapobiegają włóknieniu tego narządu, zapobiegając tym samym powstawaniu marskości wątroby. Pełni też specyficzną funkcję w ograniczaniu sygnalizacji testosteronu w wątrobie, redukując w ten sposób rozwój patologii tego organu. Wynika to z faktu, iż wysokie poziomy androgenów szkodzą wątrobie.

NOW FOODS Silymarin 450mg 120gels

  1. N-acetyl-cysteina – prekursor cysteiny wchodzącej w skład glutationu, za pośrednictwem którego wykazuje ona swoje ochronne właściwości. Zwiększa możliwości neutralizowania wolnych rodników w ciele, co ma szczególne znaczenie dla wątroby. Redukcja stresu oksydacyjnego z jednoczesnym neutralizowaniem najbardziej szkodliwych substancji są warunkami koniecznymi do wystąpienia odbudowy miąższu i właściwych funkcji w tym narządzie.

NOW FOODS NAC N-Acetylocysteina 1000 mg 120 tabs.

  1. Melatonina - jest hormonem o niezwykle szerokim potencjale farmakoterapeutycznym. W kontekście wątroby melatonina wykazuje działanie ochronne poprzez hamowanie cytokin prozapalnych - redukcja stanu zapalnego, zwiększa wątrobową wrażliwość na insulinę poprzez redukcję zasobów tłuszczu w tym narządzie i obniża markery świadczące o jej uszkodzeniu (Alat, Aspat).

NOW FOODS Melatonina 5 mg 60 weg.kaps.

  1. Berberyna - jest naturalnie występującą substancją, w niektórych odmianach roślin. Jest tzn. PPAR-γ modulatorem co w uproszczeniu oznacza iż posiadamy system w ciele odpowiedzialny za usuwanie tłuszczu z miejsc do których nie jest on przeznaczony do gromadzenia oraz umiejscawiania go w miejsca takie jak tkanka podskórna. Jest zatem bezpośrednio zaangażowana w usuwanie tłuszczu wisceralnego z miejsc takich jak wątroba, trzustka czy nawet serce umożliwiając jego bezpieczną kumulację. Jest też insulinomimetykiem, co oznacza że naśladuje działanie insuliny zmniejszając w efekcie jej poziom oraz redukując tym samym skutki insulinooporności będącej podstawową przyczyną stłuszczenia wątroby.

NOW FOODS Berberine Glucose Support 90 gels.

Jak zadbać o wątrobę?

Chcąc uchronić się przed niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby musimy ograniczyć dostarczanie substratów, które w szczególności się do tego przyczyniają oraz wprowadzić produkty, które aktywnie będą odbudowywały miąższ wątroby poprzez różne mechanizmy - wspomaganie metabolizmu tłuszczy w wątrobie (cholina), wsparcie funkcji mitochondriów (kwas alfa-liponowy), działanie antyoksydacyjne (NAC, selen), redukcja stanu zapalnego (melatonina), ograniczenia działania androgenów (sylimaryna) oraz poprzez modulację układu PPAR-γ (berberyna)

Powyższy artykuł ma charakter czysto edukacyjny, nie jest formą porady medycznej ani zdrowotnej, nie ma na celu w żadnym wypadku zastąpić konsultacji specjalistycznej, nie jest także protokołem postepowania w opisywanym zagadnieniu lecz zbiorem informacji na przedstawiony temat. Wszystkie zawarte informacje muszą być skonsultowane w lekarzem lub innym specjalistą. Czytelnik decydując się na ich wykorzystanie działa na własną odpowiedzialność.

Źródło:

Independent Analysis on Supplements & Nutrition | Examine.com

_________________

Autor: Robert Rybicki