Na temat właściwości i wpływu witaminy C czy witaminy D na organizm mówi i piszę się ostatnio sporo, za to o związkach takich jak witamina E niestety wspomina się dość rzadko, dlatego temu właśnie zagadnieniu chciałbym poświęcić dzisiejszy artykuł. Jak wiadomo, witamina E jest niezbędnym składnikiem w naszej diecie, a jej deficyt może negatywnie odbić się na funkcjonowaniu organizmu. Dowiedz się zatem jaką rolę pełni, jakie są objawy jej niedoboru oraz w jakich produktach się znajduje.

Witamina E - biologiczna rola

Witamina E podobnie jak witaminy D, A i K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Związek ten pełni w organizmie ludzkim szereg ważnych funkcji. Witamina E zaliczana jest również do przeciwutleniaczy, skutecznie pomaga walczyć z wolnymi rodnikami tlenowymi, przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się komórek, a także jest niezbędna dla naszej płodności oraz dla prawidłowego rozwoju organizmu dziecka.

Witamina E występuje w naturze pod postacią ośmiu różnych związków chemicznych (substancji o zbliżonej budowie i funkcjach), które w całości tworzą witaminę E, czyli 4 tokoferole (alfa, beta, delta, gamma tokoferol) oraz 4 tokotrienole (alfa, beta, delta, gamma tokotrienol).

Witamina E ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem nadmiaru wolnych rodników, które uszkadzają błony komórkowe oraz wywierają destrukcyjny wpływ na nasze tkanki, czyli chroni nasz organizm przed przedwczesnym starzeniem.

Ponadto witamina E pomaga utrzymać równowagę cholesterolu w naszym ustroju, a mianowicie chroni nas przed szkodliwym jego utlenianiem. Związek ten chroni również wchodzące w skład błon komórkowych: wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy przed oksydacją, zapobiega w ten sposób chorobom nowotworowym, mając przy tym korzystny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Witamina E wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe, hamuje działanie enzymu kolagenazy, który prowadzi do rozpadu kolagenu. Powstrzymuje komórki nowotworowe przed rozprzestrzenianiem się w ciele. Witamina E indukuje również apoptoze – zaprogramowaną śmierć komórek nowotworowych. Dodatkowo powoduje aktywację enzymu polimerazy poli(ADP-rybozy) umożliwiając w ten sposób naprawę uszkodzonego DNA. Co więcej, witamina E chroni przed rozwojem choroby Alzheimera - choroby należącej do grupy chorób neurodegeneracyjnych. Warto nadmienić, że witamina E jest znacznie lepiej przyswajana przez organizm osób obciążonych genem ApoE4, czyli tych którzy mają wyższe niż inni ryzyko zachorowania na Alzheimera, to taki naturalny mechanizm obrony ustroju.

Witamina ta nazywana jest również ,,witaminą płodności'' gdyż jest niezbędna do jej zachowania. Odpowiednia podaż witaminy E jest niezbędna kobiecie zarówno do zajścia w ciążę, jak i do prawidłowego jej przebiegu. Witamina E wykazuje działanie przeciwzakrzepowe hamując agregację płytek krwi, a także wspiera układ limfocytów pomocniczych, komórek układu odpornościowego.

Witamina E – skutki niedoborów

Wśród objawów niedoboru witaminy E można wyróżnić m.in przedwczesne starzenie się, problemy z płodnością, powolne gojenie się stanów zapalnych, pogorszenie stanu zębów i kości, zakrzepica, demencja, osłabienie układu odpornościowego, koncentracji i wzroku.

Okazuje się, że osoby z nadmierną masą ciała, u których występuje zespół metaboliczny mają dużo większe zapotrzebowanie na witaminę E, gdyż znacznie gorzej ją przyswajają. Warto w tym miejscu przypomnieć, że zespół metaboliczny powiązany jest m.in: z upośledzeniem tolerancji glukozy, hiperglikemią, podwyższonym poziomem trójglicerydów, obniżonym stężeniem lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), nadciśnieniem oraz wzrostem aktywności czynników zapalnych i prozakrzepowych.

Występowanie witaminy E

Witaminę E możemy znaleźć m.in w orzechach, migdałach, pestkach słonecznika, awokado, śledziu, pasternaku, pietruszce etc. Warto przypomnieć, że rekomendowane dzienne spożycie na witaminę E wynosi około 10-12mg i wzrasta przy wysokim spożyciu kwasów wielonienasyconych oraz u osób z zespołem metabolicznym.

Witamina E – suplementacja

Jeśli zdecydujemy się na suplementację witaminą E to powinniśmy pamiętać o tym, aby wybierać preparaty dostarczające pełen pakiet tokoferoli i tokotrienoli, które w całości tworzą witaminę E, zamiast pojedynczej formy - alfa tokoferolu, który najczęściej występuje w postaci wyizolowanej w suplementach. Jak zawsze warto przestrzec przed zbyt dużymi dawkami witaminy E, gdyż wysoka jej podaż może być niekorzystna dla zdrowia.

Witamina E jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej niedobór doprowadza do pogorszenia kondycji zdrowotnej naszego organizmu. Warto zatem zadbać o to, by w diecie znalazła się odpowiednia ilość tego związku. Osoby narażone na niedobory witaminy E mogą rozważyć wprowadzenie suplementacji.

__________________

Autor: Marcin Grzelak