Czy migdały są zdrowe? - orzechy na mocne kości
Wraz z wiekiem masa mineralna kości stopniowo maleje. Nieodpowiednia ilość niezbędnych składników odżywczych w codziennej diecie może przyczynić się do osłabienia całego układu kostnego i powstania osteoporozy. Migdały są bardzo cenionym produktem pod względem zawartości witamin i minerałów, które mają bezpośredni wpływ na kondycję kości. Zawierają wapń, magnez, mangan, miedź, witaminę K, białko i cynk, z których wszystkie biorą udział w utrzymaniu prawidłowej struktury tkanki kostnej. Dietetycy polecają włączyć migdały w różnej formie do codziennej diety, aby dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych, w celu zapobiegania rozwijania się osteoporozy.
Wartość odżywcza migdałów
Wartości odżywcze na 100 gramów:
-
Energia - 579 kcal
-
Białko - 21,15 g
-
Tłuszcz - 49,93 g
-
Węglowodany - 21,55 g, (w tym cukry proste 4,35 g)
-
Błonnik: 12,5 g
Witaminy:
-
Tiamina - 0,205 mg
-
Ryboflawina - 1,138 mg
-
Niacyna - 3,618 mg
-
Witamina B6 - 0,137 mg
-
Kwas foliowy - 44 µg
-
Witamina E - 25,63 mg
-
Witamina A - 2 IU
Minerały:
-
Wapń - 269 mg
-
Żelazo - 3,71 mg
-
Magnez - 270 mg
-
Fosfor - 481 mg
-
Potas - 733 mg
-
Sód - 1 mg
-
Cynk - 3,12 mg
Migdały - jakie produkty dostępne na rynku?
W jakiej formie jeść migdały
Migdały są dostępne w postaci surowej, blanszowanej, prażonej na sucho i prażonej w oleju. Można je kupić w całości, w płatkach, posiekane lub rozdrobnione. Choć są one najczęściej dostępne w postaci zwykłej lub solonej, można je kupić w wersji miodowo-prażonej, BBQ, chili, w czekoladzie i innych smakach, jednak na wymienione formy migdałów należy uważać – sposób obróbki znacząco wpływa na zawartość kalorii, sodu czy cukru. Surowe migdały są odżywczo porównywalne do suchych prażonych.
Mleko migdałowe
To roślinne mleko, bez nabiału, nie zawiera cholesterolu i laktozy, co może być korzystne dla osób stosujących dietę niskocholesterolową lub nietolerujących laktozy. Jest to również znakomity wybór dla osób będących na diecie wegańskiej. Mleko migdałowe wytwarzane jest przez drobne mielenie migdałów z wodą, która jest następnie odcedzana w celu usunięcia miazgi migdałowej. Pozostały płyn może być następnie wzbogacony o składniki odżywcze, takie jak wapń, witaminy A, D oraz B12. Podczas gdy najlepszym wyborem jest niesłodzone mleko migdałowe, wiele z produktów dostępnych w sklepach w swoim składzie posiada cukier, dlatego warto czytać etykiety produktów i wybierać te napoje roślinne, które nie mają dodanego cukru.
Masło migdałowe
Masło migdałowe ma podobną konsystencję do masła orzechowego i może służyć jako świetny zamiennik dla osób z alergią na orzeszki ziemne. Wiele osób jest uczulona na masło orzechowe z fistaszków, ale na rynku dostępnych jest wiele maseł orzechowych z migdałów.
Mąka migdałowa
Wykonana jest oczywiście z drobno zmielonych migdałów. Ta alternatywa tradycyjnej mąki pszennej jest bezglutenowa i ma niską zawartość węglowodanów. Migdały z usuniętą skórką są blanszowane, aby uzyskać delikatniejszą konsystencję. Mąka migdałowa jest bogatsza w składniki odżywcze niż mąka pszenna, ale również zawiera więcej kalorii i tłuszczu – jest to jednak niewątpliwie świetny zamiennik dla mąki z glutenem.
_________________
Autor: Katarzyna Szafraniec