Fit desery na ciepłe dni
Gdy dopada ochota na słodkie, dobrze jest mieć w zanadrzu zdrowszą alternatywę słodyczy. Oczywiście raz na jakiś czas można zjeść słodycz i nic się nie stanie. Jednak warto mieć w tym umiar i starać się unikać spożywania “pustych kalorii”, które dostarczają mało wartościowych składników odżywczych. Z tego powodu warto od czasu do czasu przygotować sobie coś słodkiego i smacznego, co dostarczy nam oprócz przyjemności - korzystnych składników. W tym artykule znajdziesz przepisy na orzeźwiające, zimne i lekkie słodkie przekąski.
W artykule:
- Proteinowe lody waniliowe z czekoladową polewą
- Truskawkowe lody wysokobiałkowe z serka wiejskiego
- Mrożony jogurt z owocami
- Serniczek jednoporcjowy na zimno
- Panna cotta z kaszy manny z sosem malinowym
- Proteinowa bita śmietana z owocami
Proteinowe lody waniliowe z czekoladową polewą
- 1 miarka waniliowej odżywki białkowej
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 kostki czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
- Wymieszaj dokładnie białko z jogurtem.
- Przelej masę do foremek na lody lub innego naczynia.
- Wstaw do zamrażarki na 3-5 godzin. Jeśli całe lody są w pudełku, warto co godzinę je przemieszać, by miały przyjemniejszą konsystencję.
- Rozpuść czekoladę.
- Wyjmij lody z zamrażarki i polej rozpuszczoną czekoladą, która zastygnie pod wpływem temperatury lodów.
Truskawkowe ody wysokobiałkowe z serka wiejskiego
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- 1 łyżka miodu lub dowolnego słodzika
- garść świeżych truskawek
Przygotowanie:
- Zblenduj na gładką masę serek z truskawkami i słodzikiem lub miodem.
- Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki na 3-5 godzin.
- Staraj się mieszać co godzinę dla lepszej konsystencji.
- Możesz podać lody ze świeżymi truskawkami.
Mrożony jogurt z owocami
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka płynnego miodu lub dowolny słodzik
- 2 garści dowolnych owoców - np. malin, borówek i truskawek
- 2 kostki czekolady
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżka płatków migdałów
Przygotowanie:
- Wymieszaj jogurt ze słodzikiem lub miodem i rozsmaruj na czymś płaskim (blaszka, talerz) pokrytym papierem do pieczenia.
- Dodaj owoce na wierzch, posiekaną czekoladę, migdały i polej masłem orzechowym.
- Wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny lub dłużej, jeśli warstwa jogurtu jest grubsza.
- Przed jedzeniem wyjmij na kilka minut, by mrożony jogurt nie był aż tak twardy. Połam na mniejsze części i zajadaj.
Serniczek jednoporcjowy na zimno
- 1 małe opakowanie herbatników (16 g)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 opakowanie (150 g) skyra waniliowego
- 1 łyżka wody
- dowolne owoce (truskawki, maliny, borówki)
- 1 łyżka płatków migdałów
Przygotowanie:
- Zalej 1 łyżką wody żelatynę i odstaw na 5 minut, po czym rozpuść w kąpieli wodnej.
- Wymieszaj delikatnie ostudzoną żelatynę ze skyrem energicznie.
- Pokrusz herbatniki i wsyp do naczynia, w którym będzie serniczek.
- Na herbatniki wylej masę skyrową i wstaw do lodówki aż stężeje.
- Po stężeniu dodaj na wierzch owoce i płatki migdałów.
Panna cotta z kaszy manny z sosem malinowym
- 3 łyżki kaszy manny
- 300 ml dowolnego mleka
- ⅓ szklanki erytrolu lub kilka kropli aromatu słodzącego
- garść malin
Przygotowanie:
- Zagotuj mleko ze słodzikiem, dodaj kaszę i gotuj do zgęstnienia.
- Przelej masę do pucharka / większej filiżanki.
- Schłodzony deser wstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Rozgnieć maliny z 1 łyżeczką miodu i polej nimi deser.
Proteinowa pianka z owocami
- 20 g śnieżki w proszku
- 120 ml waniliowego napoju proteinowego
- 1 opakowanie skyra waniliowego
- porcja ulubionych owoców
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Ubij na sztywno śnieżkę z napojem proteinowym.
- Dodaj skyr i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż do pucharka lub innego naczynka.
- Dodaj ulubione owoce i wiórki.
Smacznego!