Nasiona słonecznika - dlaczego warto włączyć je do diety?
Ziarna słonecznika to jedne z popularniejszych nasion, które ze względu na swoje wartości odżywcze i prozdrowotne są uważane za superfood. Ludzie często spożywają je w mieszankach nasion i orzechów lub prosto z torebki jako przekąskę. Zawierają one korzystne składniki odżywcze, w tym zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały i związki przeciwutleniające.
Nasiona słonecznika
Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus L.) to gatunek rośliny z rodziny astrowatych (Asteraceae). Nasiona rośliny są jadalne, a producenci wykorzystują je do produkcji żywności i oleju słonecznikowego. W związku z tym olej słonecznikowy jest czwartym z kolei najczęściej produkowanym olejem na świecie. Ziarna słonecznika mają twardą łupinę zewnętrzną o prążkowanym wyglądzie. Ze względu na to, że łupina jest dla ludzi trudna do strawienia, twarda i zwyczajnie niesmaczna, nasiona spożywa się po wyłuskaniu z niejadalnych części. Z ziaren słonecznika można również wyhodować kiełki, które mogą zwiększyć wartość odżywczą nasion.
Wartość odżywcza nasion słonecznika
Na 100 g produktu bez łusek:
-
Wartość energetyczna (kcal) 584
-
Tłuszcz 51 g
-
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,5 g
-
Cholesterol 0 mg
-
Sód 9 mg
-
Potas 645 mg
-
Węglowodany 20 g
-
Błonnik 9 g
-
Cukry 2,6 g
-
Białko 21 g
-
Witamina C 1,4 mg
-
Wapń 78 mg
-
Żelazo 5,3 mg
-
Witamina B6 1,3 mg
-
Witamina E 24,3 g
-
Niacyna 7 mg
-
Magnez 36,6 mg
-
Cynk 5,5 mg
-
Selen 69,3 mcg
-
Magnez 325 mg
Składniki nasion słonecznika wpływające na ich wysoką wartość odżywczą:
-
zawierają białka bogate w siarkę - cenne dla wielu procesów biologicznych, w tym rozwoju mięśni i układu kostnego
-
są bogate w aminokwasy - glutaminę, argininę i cysteinę
-
zawierają 55-70% kwasu linolowego i 20-25% kwasu oleinowego
-
posiadają wyższą zawartość witaminy E niż w siemieniu lnianym, nasionach sezamu i orzeszkach ziemnych
-
obfitują w antyoksydanty, w tym flawonoidy i kwasy fenolowe
-
mają wysokie stężenie niacyny oraz witamin A, B i C
-
są bogate w minerały, takie jak wapń, żelazo i magnez
Korzyści zdrowotne nasion słonecznika
Działanie przeciwzapalne i antybakteryjne
Nasiona słonecznika posiadają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne przez co znacząco przyspieszają gojenie się ran. Korzystne działanie zawdzięczają związkom takim jak fenole, taniny i saponiny.
Działanie kardioprotekcyjne i przeciwnowotworowe
Ziarna słonecznika są bogatym źródłem karotenoidów i tokoferoli, posiadających działanie przeciwutleniające, które może wspomóc zapobieganie uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki. Nasiona słonecznika i olej słonecznikowy mogą być korzystne dla prewencji miażdżycy, chorób tętnic, udaru mózgu i nadciśnienia.
Organizm człowieka nie jest w stanie syntetyzować sam tokoferolu lub witaminy E z tego względu należy dostarczać te substancje wraz z odpowiednią dietą. Włączenie nasion słonecznika do diety jest odpowiednim sposobem na zwiększenie witaminy E w organizmie.
Działanie przeciwcukrzycowe i obniżające poziom cholesterolu
Badania wskazują, że nasiona słonecznika mogą być skuteczne w walce z cukrzycą i wysokim poziomem cholesterolu. Osoby z cukrzycą mogą wytwarzać zaawansowane produkty końcowe glikacji, które mogą powodować uszkodzenia w organizmie. Nasiona słonecznika zawierają związki, które mogą hamować powstawanie tych substancji. Cynaryna znajdująca się w nasionach słonecznika może obniżyć poziom trójglicerydów i cholesterolu.
Zdrowa skóra i kości
Ziarna słonecznika zawierają kwasy tłuszczowe omega-6, które są niezbędne dla zdrowej skóry - badania wskazują, że niedobór niezbędnych kwasów tłuszczowych znacząco wpływa na jej wygląd i funkcjonowanie. Mając to na uwadze, włączenie źródeł niezbędnych kwasów tłuszczowych do diety może pomóc w zapobieganiu chorobom skóry, takim jak zapalenie skóry, i zmniejszyć efekty starzenia się skóry. Ziarna słonecznika zawierają również cynk, minerał niezbędny dla zdrowia skóry, oraz inne minerały, w tym magnez, wapń i fosfor.
_________________
Autor: Katarzyna Szafraniec