Sporty wytrzymałościowe, takie jak kolarstwo, triathlon czy biegi długodystansowe to sporty, w których występuje bardzo wysokie zapotrzebowanie na węglowodany. Podczas zawodów i treningów zawodnicy często sięgają po żele węglowodanowe, batony energetyczne oraz inne przekąski (np. suszone i świeże owoce).

Bardzo dobrą alternatywą mogą być ciastka dla kolarzy, biegaczy i triathlonistów. Tzw. rice cake czyli popularne ciastko ryżowe bazujące na lekkostrawnym ryżu pomoże Ci uzupełnić energię i jest naprawdę wyjątkowe w smaku.

Ciastko można przyrządzać na wiele sposobów, w niektórych przepisach można nawet uwzględnić galaretkę czy dodatek masła orzechowego. W przypadku dłuższych wycieczek możesz dodać wspomniane masło orzechowe lub poszukać wersji ciastek w opcji wytrawnej. Oto jeden z uniwersalnych i prostych przepisów!

Rice cake - składniki:

  • Woda - około 0,8 litra

  • Ryż biały np. do sushi lub do risotto (Arborio, Carnaroli) - 500 g

  • Mleczko kokosowe - 200 ml

  • Sól kuchenna lub sól himalajska – kilka szczypt

  • Sok pomarańczowy / jabłkowy / winogronowy (do wyboru)

  • Owoce suszone (kilka sztuk: morele, rodzynki, daktyle, żurawina, inne wg uznania) – pokrojone na drobno (wcześniej mogą być moczone w wodzie)

  • 60-80 g miodu lub syropu klonowego (może być cukier)

  • Inne dodatki – wg uznania: kakao, cynamon, wanilia, itd.

Rice cake - sposób przygotowania:

Do około litra wody dodajemy ryż, solimy. Wszystko zagotowujemy, a gdy ryż robi się już klejący - następnie już na małym ogniu (np. pod szklanym przykryciem) dodajemy miód lub cukier (bądź syrop klonowy) i mleczko kokosowe. Pamiętaj ilość słodzidła zależy od Ciebie. Czekamy, aż część wody wyparuje. Każdy ma swój gust smakowy i należy dobrać proporcje do swoich potrzeb. Po wymieszaniu słodzidła z ryżem, dodaj pokrojone owoce i dodatki. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyjmij na talerz lub formę. Wstaw na noc lub na kilka godzin do lodówki. Po stwardnieniu pokroić na mniejsze batoniki i zawinąć w folię. Jeśli chcesz, aby masa solidniej się trzymała na batonie dodaj zwykły wafel na górę i dół lub papier ryżowy. Smacznego!

_________________

Autor: Łukasz Jaśkiewicz