Insulinooporność to jeden z najczęściej poruszanych tematów w dietetyce. Problemy z gospodarką węglowodanową to dziś prawdziwa plaga. Niewłaściwe nawyki żywieniowe, przejadanie się, mało ruchu - to wszystko prowadzi do zaburzeń gospodarki cukrowej w organizmie.

Mało kto o tym wie, ale wyróżniamy kilka rodzajów insulinooporności. W tym artykule dowiesz się, czym jest insulinoopornosć postreceptorowa oraz jakie należy wprowadzić zmiany, aby poprawić stan swojego zdrowia.

Jak powstaje insulinooporność?

W literaturze fachowej wyróżnia się trzy rodzaje insulinooporności: przedreceptorową, receptorową i postreceptorową. Dziś porozmawiamy o insulinooporności postreceptorowej, która najcześciej powiązana jest z nagromadzeniem diacylogliceroli i ceramidów oraz stanem zapalnym. Czynnikiem kluczowym odpowiadającym za ten stan jest nadwyżka energetyczna w diecie, a tym samym gromadzenie tkanki tłuszczowej.

Zwiększenie objętości komórek tłuszczowych sprawia, że pobudzany zostaje czynnik chemotaktyczny dla makrofagów (komórki układu immunologicznego), które z kolei naciekają adipocyty i jest to proces zapalny. W sytuacji gdy makrofagi naciekają na komórki tłuszczowe, to adipocyty uwalniają cytokiny prozapalne takie jak interleukina 6 (IL-6) oraz czynnik martwicy nowotworów (TNF).

Wzrost poziomu cytokin prozapalnych sprawia, że zmienia się funkcja wydzielnicza komórki tłuszczowej - wydziela ona mniejsze ilości adiponektyny i zwiększa się wydzielanie wisfatyny i rezystyny, które prowadzą do insulinooporności. Komórki tłuszczowe poprzez nasilenie insulinooporności zaczynają się chronić przed ciągłym napływem energii.

Dieta w insulinooporności

Dieta w przypadku insulinooporności powinna pomagać normalizować glikemie, a mianowicie powinna być oparta produktach o umiarkowanym ŁADUNKU glikemicznym, a także powinna być umniejszona o odpowiedni deficyt w przypadku gdy IO towarzyszy nadmiar tkanki tłuszczowej (przy IO postreceptorowej dzieje się to bardzo często).

Ponadto powinna być to dieta przeciwzapalna, przeciwzapalne produkty to m.in warzywa, owoce, orzechy, nasiona czy też ryby w umiarkowanej ilości. Unikać bezwględnie należy produktów ,,śmieciowych'', mowa tutaj produktach typu ,,junk food' .Poza bilansem energetycznym, który jest kluczowy, znaczenie ma jakościowy dobór pokarmów, a niekiedy również timing na poziomie danego posiłku, czyli to czy spożyjemy najpierw węglowodany, czy białko, czy np. produkty o niskiej gęstości energetycznej.

Co warto wiedzieć przy insulinooporności

Na końcu chciałbym nadmienić, że niezwykle istotna jest znajomość podłoża, mechanizmów oraz uwarunkowań osobniczych przed wprowadzeniem właściwej interwencji żywieniowej. Aktywność fizyczna jest również nieubłagana.

W tym artykule poruszyłem jedynie część żywieniową. Wprowadzenie odpowiedniej dietoterapii ukierunkowanej na redukcji tłuszczu zapasowego, pomoże nam zmniejszyć stan zapalny w organizmie, a tym samym przywrócić prawidłowe stężenie glikemii. Warto zgłosić się z tym problemem do dietetyka.

_________________

Autor: Marcin Grzelak