Długość włosów, ich połysk, blask, i ogólny zdrowy wygląd (mniejsza łamliwość, silniejsza struktura) zależy m.in. od naszych genów, tego w jaki sposób o nie dbamy, jak się odżywiamy i tego jakich kosmetyków używamy. Sprawdźcie nasze top 10 wskazówek na zdrowe włosy - w jaki sposób możemy zadbać o włosy poprzez żywienie? Na co zwrócić szczególną uwagę?



W artykule:

  • Wypadanie włosów – jakie są przyczyny?

  • Ile wody pić dla zdrowych włosów?

  • Stan włosów a odchudzanie

  • Warzywa i owoce na zdrowe włosy

  • Badania przy słabych włosach

  • Witamina C – czy ma wpływ na włosy?

  • Cynk dla zdrowych włosów

  • Żelazo i ferrytyna a zdrowe włosy

  • Jaki wpływ na włosy ma dieta?

  • Używki – jaki mają wpływ na kondycję włosów?

  • Suplementy na zdrowe włosy



Wypadanie włosów – jakie są przyczyny?

Jakie są przyczyny wypadania włosów? W dzisiejszym artykule skupimy się na aspektach dietetycznych. Z punktu widzenia diety, włosy mogą wypadać lub tracić blask w wyniku procesów niedoboru pewnych składników odżywczych, (witamin, składników mineralnych, substancji bioaktywnych) czy zbyt niskiej podaży kalorii wraz z dietą. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o składnikach odżywczych,przeczytaj ten wpis. Proces wypadania włosów zauważyć można często w stanach wyniszczenia i chorób, gdzie również dochodzi do spadku masy ciała. Obserwując włosy oraz skórę obserwuj również paznokcie i skórę, ponieważ są one połączone ze sobą tym samym systemem powłokowym ciała. Kiedy brakuje jakiegoś składnika, to właśnie te 3 struktury mogą pogarszać się jednocześnie!



Ile wody pić dla zdrowych włosów?

Woda to ważny element każdej struktury ludzkiego organizmu. Ciało człowieka, każda komórka ciała składa się w >70% z wody. Dietetycy podczas wywiadów żywieniowych zwracają szczególną uwagę na ilość spożywanych płynów w ciągu dnia. Woda może wpływać na kwestie wizualne np. wygląd różnych struktur ciała (włosów, skóry czy paznokci).

Prawidłowe nawodnienie to nie tylko zdrowsze włosy, ale lepsza sprawność pracy różnych enzymów, kofaktorów, hormonów. Środowisko wodne stanowi fundament prawidłowego przebiegu różnych procesów fizjologicznych oraz jest podstawą struktury odżywienia włosów.

Zwróć więc uwagę na to co i ile pijesz. Polecamy (szczególnie dla kobiet) wody wapniowo-magnezowe, które przy okazji mogą uzupełnić niedobory wapnia i magnezu. Wybierając płyny, pamiętajcie o tym, by zawsze zabierać ze sobą wodę i kłaść ją w widocznym miejscu. Ograniczcie przy tym do minimum ilość słodzonych soków i napojów.



Stan włosów a odchudzanie

Istnieje ścisłe powiązanie pomiędzy stanem włosów a odżywieniem energetycznym organizmu. Zbyt niska ilość energii w diecie to większe ryzyko niedożywienia. Osoby, które spożywają zbyt mało kalorii względem swojego zapotrzebowania energetycznego oraz osoby z zaburzeniami odżywiania stosujące diety restrykcyjne diety niskoenergetyczne częściej doświadczają problemów z włosami. Włosy wypadają, tracą blask, są suche i zniszczone. Niedożywienie występujące np. w jadłowstręcie psychicznym i niski wskaźnik masy ciała może zwiększać ryzyko wypadania włosów i pogorszyć strukturę włosów.

Wraz z niską podażą energii (w tym kluczowych makroskładników pokarmowych tj. białko, węglowodany czy tłuszcz) mogą pojawiać się problemy z niedoborami witamin, składników mineralnych czy innych składników odżywczych.



Warzywa i owoce na zdrowe włosy

Patrząc szerzej na jedzenie warzyw i owoców jako jeden z kluczowych podstawowych nawyków żywieniowych to właśnie składniki aktywne występujące w warzywach i owocach zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wielu enzymów, kofaktorów, antyutleniaczy czy witamin, które biorą udział w tworzeniu prawidłowej struktury włosa.

Silne zdolności antyoksydacyjne tej grupy pokarmów wpływają na zmniejszenie negatywnych konsekwencji działania wolnych rodników tlenowych na włosy oraz zmniejszają stany zapalne.

Dzienne zwiększenie spożycia warzyw i owoców w diecie do >400 g z pewnością poprawi stan odżywienia organizmu i włosów. O tym, dlaczego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców dowiesz się tutaj.



Badania przy słabych włosach

Pogorszona kondycja włosów może wynikać ze złego wchłaniania składników odżywczych. Zamiast prawidłowego oddziaływania na organizm, może okazać się, że na jakimś etapie składniki odżywcze nie są prawidłowo trawione i wchłanianie.

Warto wykonać badania krwi oraz przeanalizować żywienie, aby określić, czy nie mamy stanów chorobowych oraz niedoborów. Powodem, dlaczego włosy mogą wypadać lub być w gorszej kondycji mogą być zaburzenia pracy jelit, problem z gospodarką żelaza, celiakia, choroby trzustki czy dróg żółciowych – warto to sprawdzić!



Witamina C – czy ma wpływ na włosy?

Witamina C to najpopularniejsza witamina kojarzona z odpornością oraz działaniem antyoksydacyjnym. Spełnia wiele różnych ról w organizmie - wpływa także na dobrą kondycję włosów.

Prawidłowy poziom witaminy C zapewnia lepszą syntezę kolagenu, poprawiając działania i sieciowanie kluczowych aminokwasów niezbędnych do tworzenia tzw. helis kolagenu. Aminokwasy, dzięki wsparciu witaminy C, mogą także wspierać budowę kluczowej dla włosa keratyny. Atutem tej witaminy może być także jej potencjał antyoksydacyjny. Witamina poprawia także wchłaniania żelaza, co także łączy się ze zmniejszonym ryzykiem wypadania włosów.



Cynk dla zdrowych włosów

Cynk to minerał ważny dla funkcji odpornościowej, wpływa na sprawność i funkcjonowanie wielu metaloenzymów oraz usprawnia gojenie się ran.

Cynk to regulator niezliczonej ilości procesów molekularnych, który może także uczestniczyć w tzw. szlaku sygnałowym Hedgehog – niezwykle ważnym szlakiem regulującym tzw. morfogenezę meszków włosowych.



Żelazo i ferrytyna a zdrowe włosy

Żelazo pełni szereg różnych funkcji organizmie, wśród których jedną z kluczowych jest transport tlenu. Okazuje się, że najczęstszym niedoborem pokarmowym na świecie jest właśnie niedobór żelaza. Może on (szczególnie u kobiet) prowadzić do anemii oraz łamliwości i wypadania włosów.

W kwestionariuszach oceny ryzyka anemii występują często pytania dotyczące właśnie stan włosów (oraz skóry, czy paznokci). W wyniku niedoboru żelaza dochodzi do uszczuplenia magazynu żelaza (tzw. ferrytyny), pogorszenia samopoczucia, gorszej tolerancji wysiłku, spadku odporności, częstszych infekcji, utraty apetytu. Jeśli podejrzewasz u siebie związek między wypadaniem włosów a dietą, warto zweryfikować swoje objawy wybierając się do lekarza i dietetyka.



Jaki wpływ na włosy ma dieta?

Ilość antyoksydantów w planie żywienia sprzyja lepszej neutralizacji reaktywnych form tlenu (ROS), zapobiegając uszkodzeniom oksydacyjnym. Wiele substancji występujących w zdrowej diecie można sklasyfikować jako przeciwutleniacze (cynk, selen, witaminy A, C, E, koenzym Q10, kwercetyna, EGCG, resweratrol, itd.).

Według wielu badań występowanie wypadania włosów jest powiązane z dietą ubogą w antyoksydanty (potwierdzają to badania skóry gdzie oznaczano stopień peroksydacji lipidów) i aktywność ROS. Jakość diety jest ściśle powiązana z zawartością w niej substancji tj. antyutleniacze i prozdrowotne fitochemikalia.



Używki – jaki mają wpływ na kondycję włosów?

Zła kondycja włosów, ich łamliwość czy wypadanie może wynikać z szeregu złych nawyków żywieniowych oraz nadużywania alkoholu, palenia papierosów, czy wysokiego spożycia stymulantów. Szybkie tempo życia, permanentny stres i brak higieny snu to kolejne elementy, które wpływają negatywnie na włosy.



Suplementy na zdrowe włosy

Pamiętaj, że przede wszystkim to zdrowe nawyki żywieniowe, aktywność fizyczna, brak nałogów i uzależnień to klucz do zdrowia włosów. Liczy się to, aby umiejętnie pracować nad wieloma aspektami zdrowia, co da wymierne korzyści i zapewni lepszą kondycję skóry, paznokci czy włosów.

W przypadku pogorszenia ich stanu warto rozważyć suplementy na włosy, skórę czy paznokcie. W ich składzie występują kluczowe witaminy, składniki mineralne czy substancje aktywne poprawiające ich zdrowy wygląd.

Najczęściej produkty te zawierają biotynę, witaminy z grupy B, cynk, krzemionkę, skrzyp, pokrzywę, wybrane antyoksydanty (tj. selen, cynk, witamina C), aminokwasy (tj. metionina, cysteina, prolina), miedź lub nawet żelazo.



Autor: Łukasz Jaśkiewicz