To, że warzywa i owoce warto jeść, można uznać wręcz za trywialne stwierdzenie. Poleca się jeść różnorodne warzywa i owoce, aby dostarczyć wszystkich witamin i składników mineralnych. Szczególnie warto sięgać po warzywa i owoce sezonowe, które mają w danym okresie najlepszą wartość odżywczą i najkorzystniejszą cenę. W niniejszym artykule przedstawimy dietę wiosenną, czyli warzywa i owoce sezonowe na najbliższe miesiące (marzec-maj).



Z artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego warto jeść warzywa i owoce sezonowe

  • Jakie warzywa i owoce jeść wiosną



Dlaczego warto jeść warzywa i owoce sezonowe?

Okres największych zbiorów to czas, kiedy warzywa i owoce cechują się najwyższą wartością odżywczą. Co ciekawe, to właśnie przy wysokich zbiorach warzyw i owoców przygotowuje się warzywa i owoce mrożone, dzięki czemu stanowią one świetną alternatywę dla produktów świeżych, gdy ich dostępność jest gorsza. Kolejny powód aby jeść sezonowe warzywa i owoce to ich cena. W okresie dużych zbiorów kosztują mniej, niż poza sezonem. Nie można też pominąć wpływu na środowisko. Lokalne owoce i warzywa sezonowe, nie wymagające dalekiego transportu, pozostawiają mniejszy odcisk na środowisku, niż sprowadzane z daleka produkty. Kolory warzyw i owoców mają znaczenie.



Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?

Warzywa wiosenne:

  • Zielone warzywa liściaste: sałata lodowa, roszponka, rukola, jarmuż i szpinak

  • Marchew

  • Kapusta czerwona, pekińska i włoska

  • Por

  • Buraki

  • Seler

  • Czosnek i cebula

  • Pomidory

  • Rzodkiewki

  • Ziemniaki i bataty

  • Pietruszka

  • Szparagi



Owoce wiosenne:

  • Jabłka

  • Kiwi

  • Ananas

  • Pomarańcze

  • Gruszki

  • Grejpfrut

  • Pomelo



Zapamiętaj!

Nie trzeba korzystać wyłącznie z sezonowych warzyw i owoców, warto dbać o różnorodność diety. Sezonowe warzywa i owoce mają jednak najwyższą wartość odżywczą, niższą cenę i zwykle mniejszy wpływ na środowisko, niż produkty w danym momencie poza sezonem. Spożywanie warzyw i owoców jest ważne dla zdrowia!



Bibliografia:

[1] Macdiarmid, J. I. (2013). Seasonality and dietary requirements: will eating seasonal food contribute to health and environmental sustainability? Proceedings of the Nutrition Society, 73(03), 368–375. doi:10.1017/s0029665113003753