Jak co roku w okresie zimowym i wczesnowiosennym przybywa nam przeziębień i infekcji. Co możemy zrobić, aby tego uniknąć? A jeśli choroba nas zaskoczy, jak skrócić jej czas i zmniejszyć nasilenie jej objawów? Na Twoją dyspozycję zdrowotną wpływa wiele elementów, a odporność spada często w „okresie przejściowym”, czyli wtedy kiedy temperatura w krótkim czasie spada. Zobaczcie jakie suplementy na odporność warto rozważyć?

W artykule:

  • Dieta na odporność

Dieta na odporność

Jeśli chcemy zadbać o odporność, w pierwszej kolejności należy skupić się na zbilansowanej diecie POZNAJ DIETĘ NA ODPORNOŚĆ, a przede wszystkim na odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Należy zwrócić uwagę na:

1. Odpowiednie spożycie kolorowych warzyw i owoców (źródło antyoksydantów)

2. Przyprawy ziołowe (bazylia, kurkuma, oregano, czarny pieprz, cynamon, czosnek, imbir, itd.)

3. Orzechy oraz nasiona (len, orzechy, migdały, chia)

4. Nasiona roślin strączkowych

5. Produkty fermentowane (jogurty, kapusta, kimchi, inne)

5. Inne: zielona herbata, gorzka czekolada, awokado, łosoś

Witamina D3 na odporność

W okresie zimowym ilość promieni słonecznych jest niewystarczająca do naturalnej syntezy skórnej witaminy D, stąd ważna jest suplementacja. Osoby które wcześniej miały zbyt niski poziom witaminy D w osoczu mogą być bardziej skłonne do przeziębień.

Utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D w osoczu (ok. 30 – 50 ng / ml lub nieco wyższej) pozwala zmniejszyć ryzyko infekcji / przeziębień. Zalecana SUPLEMENTACJA WITAMINĄ D3wynosi średnio 2000 – 4000 IU / dzień, a stanach stwierdzonego niedoboru nawet więcej.

Omega-3 na odporność

Odporność jest ściśle powiązana z odpowiednią ilością podaży kwasów Omega-3 w naszej diecie (szczególnie EPA i DHA). Spożycie 1 – 2 / tygodniowo kawałka (250 – 300 g) tłustej ryby morskiej (śledź, makrela, łosoś) może pomóc nam zmniejszyć ryzyko infekcji oraz wzmocnić odporność w okresie zimowym. Często spożycie kwasów Omega-3 z dietą jest niewystarczająca, stąd ważne aby wdrożyć suplementację Omega-3w ilości 1000 – 2000 mg / dzień lub skorzystać z dobroczynnego wpływu suplementacji tranem.

Probiotyki na odporność

Badania nad probiotykami skupiają się często na roli względem prawidłowej pracy układu pokarmowego, poprawy odporności, kontroli masy ciała, potencjału ergogenicznego, itd.

Dobrym przyszłościowym kierunkiem jest tzw. „probiotykoterapia celowana / kierunkowa”, stąd należy pamiętać że przyszłość probiotyków to dobór odpowiedniego szczepu dla danej osoby w kierunku danego problemu Zobacz! Probiotyki, co powinniśmy o nich wiedzieć

Probiotyki mogą wpływać na poprawę działania naturalnych mechanizmów związanych z odpornością. W przypadku suplementacji szczepu Lactobacillus Rhamnosus LGG wykazano znaczne skrócenie trwania infekcji górnych dróg oddechowych. Odporność zaczyna się w jelitach!

Colostrum na odporność

Siara bydlęca (colostrum bovinum) to inaczej „młodziwo”, czyli pierwsze mleko ssaków matki. Posiada szereg czynników wzrostowych i związki wzmacniające układ odpornościowy. Jednym z nich jest laktoferyna. Pomaga ona stymulować odporność i wykazuje działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Zawarta w siarze bydlęcej laktoferyna usprawnia dojrzewanie komórek w układzie immunologicznym. Atutem jej jest również wpływ na metabolizm żelaza w organizmie.

Cynk na odporność

To składnik niezbędny do funkcjonowania układu odpornościowego biorący udział w odpowiedzi przeciwzapalnej. Dzięki cynkowi możliwe jest wzmocnienie działania bariery tkankowej i zmniejszanie wchodzenia drobnoustrojów i patogenów do organizmu. Biorąc pod uwagę częstość infekcji górnych dróg oddechowych okazuje się, że wg wielu statystyk to właśnie niedobory cynku są powodem częstych infekcji.

Poza dziećmi i dorosłymi, na niedobory cynku narażone są również często osoby starsze. Suplementacja ok. 30 mg cynku może pomóc skrócić czas infekcji nawet wtedy, jeśli już jesteśmy przeziębieni.

Witamina C na odporność

Bez wątpienia najpopularniejsza witamina związana z odpornością. Pomaga wzmacniać układ odpornościowy dzięki wsparciu mechanizmów obronnych ustroju. Działa silnie antyoksydacyjnie pozwalając naprawiać uszkodzenia wywołanymi stresem oksydacyjnym.

Suplementacja witaminą C zmniejsza ryzyko infekcji, skraca czas i nasilenie objawów (np. infekcji górnych dróg oddechowych / przeziębień). Suplementacja witaminą C najczęściej waha się w granicach 200 – 2000 mg / dobę.

Kurkumina na odporność

Kurkumina jest głównym składnikiem aktywnym kurkumy. Kurkuma jest ziołem przyprawowym, nazywana „szafranem indyjskim” (nazwa od charakterystycznego jaskrawo-żółtego koloru). Ma silne właściwości przeciwzapalne, a badania wskazują, że może pomóc w poprawie funkcji odpornościowej.

Kurkumina rynkowa to połączenie 3 cząsteczek (kurkuminoidów). Najliczniej w nich występująca cząsteczka to kurkumina (do 70%, inne to demetoksykurkumina i bisdemetoksykurkumina). Właściwości przeciwzapalne kurkuminy mogą pomóc w walce z infekcjami i stanami zapalnymi. Podobne właściwości do kurkuminy wykazuje imbir (zawiera gingerole).