Odżywianie
Dieta nie musi wiązać się z głodówką i dziesiątkami wyrzeczeń. Pokazujemy jak i dlaczego zbilansowana dieta i racjonalne odżywianie jest tak ważne. Pod lupę bierzemy zawodowych sportowców, zawodników sportów sylwetkowych ale również wszystkie osoby, które chcą zadbać o odpowiednią dietę - po prostu, dla siebie. Piszemy o diecie - DOSŁOWNIE DLA KAŻDEGO!
3 min
Wzmacnianie odporności to jeden z kluczowych elementów zachowania zdrowia, szczególnie w okresach zwiększonej podatności na infekcje, jak jesień czy zima. Odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w utrzymaniu silnego układu odpornościowego. Jakie składniki powinny się znaleźć w twoim codzienny...
5 min
Cukrzyca jest to grupa chorób, która charakteryzuje się zaburzeniem działania lub wydzielania insuliny. W konsekwencji występuje hiperglikemia, czyli zbyt wysoki cukier we krwi. Ten stan prowadzi do wielu niebezpiecznych powikłań, m.in naczyniowych. Obok leków, żywienie jest podstawowym sposobem ...
4 min
Odpowiedni sposób przygotowywania posiłków często bywa niedoceniany. Zmiana technik obróbki kulinarnej oraz inne małe zmiany w czasie gotowania mogą być pomocne w kontekście odchudzania, czy też poprawy stanu zdrowia i samopoczucia. Przygotowywanie posiłków w zdrowy sposób to nieodłączny element ...
4 min
Z różnych względów, część osób nie chce korzystać z odżywek białkowych. W normalnej diecie, bez zwiększonego zapotrzebowania na białko, rzeczywiście nie ma konieczności uzupełniania diety w białko (mimo, że jest to wysokiej jakości produkt, który często wiele ułatwia), ponieważ tradycyjna dieta p...
5 min
W wyniku rozwoju przemysłu stosowany jest coraz większy wachlarz procesów technologicznych oraz dodatków do żywności, mających różnorakie zastosowanie. Wokół substancji dodawanych do żywności, zwłaszcza oznaczanych symbolem “E”, narosło wiele mitów. Warto mieć świadomość, że nie wszystkie z nich ...
4 min
Wbrew temu, co zakładają te wszystkie modne diety, wiele osób uważa, że jedzenie intuicyjne jest najzdrowszym i najbardziej naturalnym modelem żywienia. Wydaje się, że jedzenie oparte na intuicji może być najlepsze dla zdrowia psychicznego.
Jednak aby osiągnąć jakieś efekty (np. w postaci reduk...
3 min
Dieta lekkostrawna, jak sama nazwa mówi, ma zawierać posiłki łatwe do strawienia - nie obciążające przewodu pokarmowego. Zwykle jest zalecana w okresach po operacji, różnych chorobach (np. nowotworach przewodu pokarmowego, infekcjach i innych chorobach żołądka i jelit) i w żywieniu osób starszych...
5 min
Dieta mężczyzny tak naprawdę nie różni się znacząco od żywienia kobiety. Przede wszystkim, skład ciała mężczyzn zwykle jest nieco inny niż np. kobiet. Mężczyźni naturalnie mają więcej tkanki mięśniowej, w związku z czym mają wyższe zapotrzebowanie energetyczne. Ponadto, zapotrzebowanie na niektór...
6 min
Otyłość jest przewlekłą chorobą o charakterze nawracającym. Definiowana jest jako nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej, a rozpoznawana jest najczęściej przy pomocy BMI (wskaźnik masy ciała), który wynosi wtedy 30 lub więcej. Przy pomocy taśmy krawieckiej można również rozpoznać otyłość brzu...
3 min
Edukacja żywieniowa może polegać na czytaniu artykułów internetowych z wiarygodnych źródeł, innych materiałów edukacyjnych lub konsultacji dietetycznej. Kalkulatory kalorii również są cennym narzędziem, które mogą pomóc nauczyć Cię prawidłowo bilansować posiłki, zyskać wiedzę o kaloryczności posi...
5 min
Słodycze bez cukru to alternatywa głównie dla osób chorujących na cukrzycę. Przez brak zawartości cukru mają niższy indeks glikemiczny i w mniejszym stopniu podnoszą cukier we krwi. Są wciąż słodkie, dzięki dodatkowi słodzików, takich jak maltitol, czy stewia. Należy jednak pamiętać, że słodycze ...
2 min
W poprzednich częściach tej serii znajdziesz 10 pysznych przepisów na zdrowe, wartościowe i sycące śniadania. Dowiesz się też dlaczego warto jeść posiłek rano oraz jakie cechy powinno mieć prawidłowo zbilansowane śniadanie.
W artykule:
- Bajgiel śniadaniowy
- Riso waniliowe z musem owocowym
...