Odżywianie
Dieta nie musi wiązać się z głodówką i dziesiątkami wyrzeczeń. Pokazujemy jak i dlaczego zbilansowana dieta i racjonalne odżywianie jest tak ważne. Pod lupę bierzemy zawodowych sportowców, zawodników sportów sylwetkowych ale również wszystkie osoby, które chcą zadbać o odpowiednią dietę - po prostu, dla siebie. Piszemy o diecie - DOSŁOWNIE DLA KAŻDEGO!
4 min
Od kilku lat toczą się dyskusje na temat tego czy zdrowsza jest margaryna czy masło. Obie strony sporu mają rację w pewnym stopniu. Trudno jest jednak jednoznacznie odpowiedzieć który z produktów jest “zdrowszy” - obydwa produkty mają wady i zalety. Problem jest w tym, że skład i jakość margaryn ...
3 min
Warto przygotowywać posiłki, bazując na sezonowych owocach i warzywach. Rośliny zbierane w swoim sezonie są hodowane w bardziej naturalnych dla siebie warunkach, przez co mają największą wartość odżywczą. Znajduje się w nich więcej witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i innych związków...
5 min
Jeśli jadasz zbyt małe posiłki lub głodzisz się, oczywistym będzie, że Twój organizm będzie domagał się jedzenia. Poza tym, w Twojej diecie może brakować pewnych składników, takich jak białko lub błonnik. Te dwa elementy diety są w dużej mierze odpowiedzialne za sytość. Ważna jest też objętość po...
5 min
Dieta niskotłuszczowa ma na celu ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Zmniejszając spożycie tłuszczów, powinniśmy zadbać o ich jakość i rodzaj, który jest szczególnie ważny. Ograniczenie spożycia niezbędnych tłuszczów może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne. Ogra...
4 min
Dieta śródziemnomorska to sposób odżywiania oparty na tradycyjnym jadłospisie krajów basenu Morza Śródziemnego, takich jak Grecja, Włochy, czy Hiszpania. Oczywiście nie oznacza to, że każdy kto tam żyje odżywia się zgodnie z zaleceniami tej diety. Jak w każdym miejscu na ziemi, tam również dieta ...
4 min
Dieta odgrywa kluczową rolę w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, w tym chorób serca i układu krążenia. Te choroby są główną przyczyną zgonów na świecie.
Czynniki, które zwiększają ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego to niewłaściwa dieta, brak aktywności fizycznej, nadmiar...
3 min
Gdy dopada ochota na słodkie, dobrze jest mieć w zanadrzu zdrowszą alternatywę słodyczy. Oczywiście raz na jakiś czas można zjeść słodycz i nic się nie stanie. Jednak warto mieć w tym umiar i starać się unikać spożywania “pustych kalorii”, które dostarczają mało wartościowych składników odżywczyc...
7 min
Temat diety na “przytycie” nie jest aż tak popularny jak tych na odchudzanie. Obecnie na świecie, zwłaszcza w krajach wysokorozwiniętych, zauważa się raczej wzrost nadwagi i otyłości. W związku z tym szuka się zwykle rozwiązań jak ograniczyć spożycie kalorii i zmniejszyć masę ciała. Wiele osób je...
4 min
Biegunka to objaw, który może być spowodowany wieloma zaburzeniami, takimi jak infekcje, stres, czy nietolerancje pokarmowe. Może być też objawem chorób, np. Zespołu Jelita Nadwrażliwego (IBS). Biegunka występuje powszechnie i zwykle dość krótko. Jednak gdy biegunka przebiega przewlekle - może by...
4 min
Oczywiście jak wszędzie, również w tym temacie są odstępstwa od reguły. Osoby, u których podjadanie jest wręcz niezbędne, to pacjenci po wycięciu żołądka z przyczyn zdrowotnych lub bariatrycznych. Często u osób starszych, czy też u pacjentów onkologicznych, gdy występuje zmniejszone łaknienie i d...
3 min
Dieta fleksitariańska jest dietą bardzo zbliżoną do tradycyjnej, uwzględniającej wszystkie grupy produktów spożywczych. Można powiedzieć, że to pojęcie łączy “wegetarianizm” i słowo “flexible”, czyli elastyczny. Charakteryzuje się przede wszystkim ograniczeniem spożycia mięsa i produktów pochodze...
4 min
Żywność wysokoprzetworzona, taka jak gotowe dania czy słodycze, charakteryzuje się tym, że zawiera dodatki, które szkodzą zdrowiu. Do najbardziej powszechnych należą tłuszcze trans, cukier (lub jego pochodne) oraz sól w dużej ilości. W trakcie procesów technologicznych do takiej żywności dodaje s...