Artykuły eksperckie
Berberyna jest organicznym alkaloidem, który można znaleźć w kilku gatunkach roślin, m.in. w berberysie czy gorzkniku kanadyjskim. W tradycyjnej medycynie azjatyckiej jest stosowana jako lek, jest również suplementem diety, którego pozytywne działanie prozdrowotne jest potwierdzane przez współcze...
Ostatnimi czasy suplementacja L-argininą staje się coraz bardziej popularna - zbadajmy więc jej szerokie spektrum działania, by poznać genezę tego trendu. Jest ona jednym z zasadowych aminokwasów warunkowo egzogennych, co oznacza, że nasz organizm wytwarza małą jej ilość (konieczną do przeżycia),...
Kiedy lato się kończy, a dni są coraz krótsze przez co nie obserwujemy już tak długo słońca, jesteśmy narażeni na ogólny spadek samopoczucia - zmęczenie, apatię, trudności z porannym wstawaniem. Istnieje jednak możliwość, aby te efekty zniwelować lub znacznie ograniczyć przy użyciu bezpiecznych, ...
Batony to bez dwóch zdań jedne z najczęściej wybieranych słodyczy w sklepach spożywczych. Dlaczego tak się dzieje? Jak w wielu przypadkach chodzi o wygodę, niższą cenę i małą objętość. Te cechy sprawiają, że batony można nazwać szybkim uzupełnieniem energii, które sprawdzi się w każdych okoliczno...
Nie od dziś wiadomo, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i omega 6 stanowią bardzo ważny element zdrowej diety. W świecie dietetyki dużą uwagę przykłada się do ich proporcji. Mówi się, że optymalny stosunek omega 3 do omega 6 powinien wynosić od 1 : 1 do 1: 5. Czy faktycznie t...
Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność, wśród osób aktywnych fizycznie. Wiele osób jednak zadaje sobie pytanie, czy tego typu sposób żywienia jest dobrym rozwiązaniem, jeśli naszym celem jest kształtowanie sylwetki? (w okresie budowy masy mięśniowej). Powszechnie uważa się, że dieta wy...
Kreatyna zalicza się do najpopularniejszych preparatów na rynku suplementów. Nic w tym dziwnego, gdyż preparat ten skutecznie wspomaga zdolności wysiłkowe organizmu oraz rozwój ogólnie pojętej formy sportowej. Wyjątkowe jej właściwości anaboliczne i ergogeniczne sprawiają, że wiele zarówno sport...
Konsumpcja nabiału wiąże się z wieloma kontrowersjami. Z jednej strony mówi się, aby spożywać przetwory mleczne ze względu na wysoką zawartość wapnia, czy obecność bakterii kwasu mlekowego (znajdujących się w produktach fermentowanych), a z drugiej wręcz odradza się ich spożycie. W obiegowej diet...
Błonnik pełni niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, wpływa m.in. na motorykę przewodu pokarmowego i stan mikroflory jelitowej. Niestety wzbogacanie swojego menu o liczne dodatki błonnikowe stało się dość powszechne, wśród osób aktywnych fizycznie. Przyjmowanie włó...
Znanym jest fakt, iż istnieją w komórkach mięśniowych kluczowe elementy odpowiadające za ich reakcje na wysiłek i adaptację do zmiennego środowiska. Odkrycie dwóch enzymów, kinazy AMPK oraz kinazy mTOR niewątpliwie przybliżyło nas do wyjaśnienia mechanizmu plastyczności mięśni względem typu wysił...
Preparaty węglowodanowo-białkowe, tzw. ''gainery'' to produkty rekomendowane przede wszystkim osobom aktywnym fizycznie, posiadającym zwiększone zapotrzebowanie na kalorie, które mają problemy z nabieraniem masy mięśniowej. Tego typu preparaty dostarczają dużych dawek węglowodanów i umiarkowanych...
Cały czas mówi i pisze się o szkodliwym wpływie pszenicy na zdrowie człowieka. Dieta bezglutenowa to temat, który budzi wokół siebie wiele kontrowersji. „Histeria antyglutenowa” została również skutecznie wykorzystana przez producentów żywności. Jak zdążyliśmy już zauważyć, w sklepach pojawia si...