Artykuły eksperckie
4 min
Mikrobiom jelitowy to zespół organizmów, przede wszystkim bakterii, zamieszkujących jelita ludzi. Mikrobiom jest jak odcisk palca - każdy ma inny. Pełni wiele istotnych funkcji organizmu, takich jak trawienie, wchłanianie czy metabolizm składników odżywczych. Bierze udział w kształtowaniu odporno...
4 min
Jednym z częstych problemów związanych z jamą ustną jest próchnica. Jest to choroba, za której rozwój głównie odpowiadają bakterie, produkujące kwasy, które niszczą strukturę zęba. Szkodliwe nawyki ludzi mogą przyczyniać się do rozwoju próchnicy. Natomiast zdrowy styl życia i odpowiednia higiena ...
3 min
Stłuszczenie wątroby to nagromadzenie nadmiaru tłuszczu w wątrobie. Może być spowodowane różnymi czynnikami. Mogą być wynikiem nadużywania alkoholu lub/i długotrwałą niezdrową dietą i siedzącym trybem życia itd. Często wiąże się też z nadmierną masą ciała. W przypadku wykrycia stłuszczenia wątrob...
3 min
Tłuszcze nasycone mają przede wszystkim negatywne działanie na zdrowie. Wyjątkiem jest kwas kaprylowy, zawarty w tłuszczu mlecznym. Może obniżać ryzyko grzybicy i chorób bakteryjnych układu pokarmowego. Nie ma jednoznacznych dowodów na to, by tłuszcz mleczny był szkodliwy dla zdrowia. Duża ilość ...
4 min
Regularna aktywność fizyczna jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia. Przyczynia się do zachowania zdrowia i sprawności na długie lata. Regularny wysiłek fizyczny może poprawić komfort życia seniora poprzez poprawę ogólnej kondycji fizycznej, utrzymanie sprawności ruchowej, możliwość wykon...
3 min
Zaparcia to dolegliwość, która charakteryzuje się zmniejszoną częstotliwością wypróżnień do mniej niż 3 tygodniowo wraz ze zmienioną konsystencją stolca. Stolec oddawany przy zaparciach jest twardy, zbity, a defekacji często towarzyszy ból. Oddawanie stolca zwykle wiąże się z nadmiernym parciem i...
4 min
Węglowodany zawarte w żywności mają duży wpływ na glikemię i produkcję insuliny, czyli hormonu, którego zadaniem jest obniżanie glukozy we krwi.
Spożywanie przetworzonych, łatwo przyswajalnych węglowodanów (zwłaszcza o wysokim indeksie glikemicznym) może spowodować nagły wzrost poziomu cukru we...
5 min
Oleje roślinne to bardzo różnorodna grupa produktów spożywczych. Produkowane są z roślin oleistych, głównie nasion i orzechów. W artykule zostały przedstawione przykłady, jednak na rynku jest ich dużo więcej.
Oleje uważane za najzdrowsze to te, które zawierają dużą ilość jedno- i wielonienasyco...
3 min
Biotyna należy do witamin z grupy B. Jej inne nazwy to witamina B7 oraz witamina H. Można ją znaleźć w wielu produktach spożywczych, ale jest też produkowana przez mikrobiom jelitowy człowieka. Wbrew temu co się słyszy, biotyna nie poprawia jedynie kondycji włosów, skóry i paznokci. Pełni również...
4 min
Białko jest to składnik odżywczy niezbędny do życia każdemu człowiekowi. Jest odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie wielu procesów życiowych, stanowi też budulec naszego organizmu.
Białko kojarzy się ze sportowcami i jest to po części słuszne skojarzenie. Osoby aktywne fizycznie, mają z re...
5 min
Odchudzanie to proces długotrwały. Chcąc przyspieszyć odchudzanie, wiele osób decyduje się na bardzo rygorystyczne diety lub nawet głodówki, a także wykańczające treningi cardio. Zwykle nie prowadzi to do osiągnięcia celu, a jedynie pogorszenia jakości życia, rezygnacji i efektu jo-jo. Przeczytaj...
3 min
Nie ma wątpliwości co do tego, że odżywianie dzieci znacząco wpływa na ich odżywianie w wieku dorosłym. Wpływa również na ich aktualny i przyszły stan zdrowia. Dzieci, które mają ukształtowane zdrowe nawyki żywieniowe rzadziej rozwijają nadmierną masę ciała. Jednak odpowiedzialność za budowanie n...