Opinie o Nas
Blog header image

Artykuły eksperckie

Jaka mąka jest najlepsza na odchudzanie?

Jaka mąka jest najlepsza na odchudzanie?

Mąka migdałowa jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnej mąki pszennej w każdej kuchni. Charakteryzuje się ona wyższą zawartością białka, zdrowych tłuszczów i witaminy E. Jest też dobrym wyborem dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Mąka migdałowa jest całkowicie bezglutenowa i dostarcza org...
Czytaj dalej
Biodostępność składników odżywczych - jak łączyć produkty spożywcze?

Biodostępność składników odżywczych - jak łączy...

Powszechnie wiadomo, że "jesteśmy tym, co jemy", jednak w rzeczywistości "jesteśmy tym, co wchłaniamy", dlatego też połączenia żywności, które poprawiają wchłanianie są kluczem do zdrowia. Zdolność naszego organizmu do wchłaniania składników odżywczych z pożywienia nazywana jest biodostępnością s...
Czytaj dalej
Chrom na odchudzanie - jak dawkować?

Chrom na odchudzanie - jak dawkować?

Chrom jest minerałem, określanym również jako niezbędny pierwiastek śladowy. Występuje w dwóch postaciach, sześcio- i trójwartościowej. Forma sześciowartościowa jest stosowana w pigmentach, barwnikach, tworzywach sztucznych i tuszach. Jest on niebezpieczny w bezpośrednim kontakcie i może powodowa...
Czytaj dalej
Imbir w diecie - właściwości

Imbir w diecie - właściwości

Imbir to roślina kwitnąca, która jest uprawiana głównie dla swojego korzenia, używanego jako składnik w kuchniach całego świata. Oprócz charakterystycznego smaku i zapachu imbir ceniony jest również za swoje właściwości prozdrowotne: imbir zmniejsza stany zapalne, stymuluje trawienie i hamuje ape...
Czytaj dalej
Kolagen - zastosowanie i wpływ na zdrowie

Kolagen - zastosowanie i wpływ na zdrowie

Kolagen jest najobficiej występującym białkiem w całym organizmie. Stanowi około jedną trzecią całego składu białkowego. Kolagen jest jednym z głównych budulców kości, skóry, mięśni, ścięgien i więzadeł. Ponadto kolagen wchodzi w skład wielu innych części ciała, takich jak naczynia krwionośne, ro...
Czytaj dalej
Suplementacja beta-alaniny - najnowsze zalecenia

Suplementacja beta-alaniny - najnowsze zalecenia

Beta-alanina stała się "obowiązkowym" suplementem dla wielu sportowców, jednak czy badania naukowe uzasadniają ten trend? Uwzględnienie beta-alaniny jako jednego z pięciu suplementów zwiększających wydolność organizmu, którego stosowanie zostało poparte wystarczającymi dowodami, w wydanym przez M...
Czytaj dalej
Ginkgo Biloba - Miłorząb Japoński - działanie i opinie

Ginkgo Biloba - Miłorząb Japoński - działanie i...

Ginkgo biloba, inaczej miłorząb japoński to bogate w antyoksydanty zioło stosowane w celu poprawy zdrowia mózgu i zapobiegania różnym dolegliwościom związanym z układem krążenia. Suplementy diety zawierają zazwyczaj wyciągi z liści tej rośliny, natomiast nasiona miłorzębu japońskiego są powszechn...
Czytaj dalej
Od czego zależy przyswajalność suplementów?

Od czego zależy przyswajalność suplementów?

Suplement diety będzie działał tylko wtedy, gdy zostanie wchłonięty przez organizm, tak więc to właśnie biodostępność jest kluczowym parametrem podczas wyboru odpowiedniego suplementu, który przyniesie oczekiwane korzyści dla organizmu.
Czytaj dalej
Jak zwiększyć wytrzymałość?

Jak zwiększyć wytrzymałość?

Zmiana mentalności ludzi co do treningu jest spowodowana rosnącą samoświadomością w obrębie swojego ciała oraz metod polepszania jego funkcjonowania. Istnieje jednak zauważalny podział na osoby, które chcą zwiększać ilość procentowego odsetka masy mięśniowej w swoim ciele oraz na tych, którzy bar...
Czytaj dalej
Jak trenować klatkę piersiową?

Jak trenować klatkę piersiową?

Znaczna większość mężczyzn rozpoczynających przygodę z ćwiczeniami siłowymi marzyła o klatce rozbudowanej niczym u Arnolda. Każdy z „zapaleńców” przechodził przez początki treningów, które wyglądały jak mierzenie swoich sił w wyciskaniu sztangi leżąc. Po latach treningów wiemy, że nie do końca ta...
Czytaj dalej
Kurkuma i kurkumina – właściwości prozdrowotne

Kurkuma i kurkumina – właściwości prozdrowotne

Kurkuma to znana i często używana przyprawa kuchenna nadająca potrawom charakterystyczny żółtawy kolor. Ma jednak szereg innych przydatnych właściwości, dzięki którym naprawdę warto jej używać. Zawiera między innymi około 3% kurkuminy, antyoksydantu o silnym działaniu przeciwzapalnym. Poniżej poz...
Czytaj dalej
Czy odchudzanie po 40stce jest możliwe?

Czy odchudzanie po 40stce jest możliwe?

Wiele osób około 40-tego roku życia postanawia nadrobić zaległości spowodowane przez zawodowe wyzwania czy życie rodzinne – wracają do swoich hobby oraz postanawiają zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Panuje powszechne przekonanie, że skuteczne odchudzanie po czterdziestce to rzecz podobna do Yet...
Czytaj dalej