Artykuły eksperckie
Nic tak nie motywuje do odchudzania, jak obserwowanie efektów swoich wysiłków. Jednak istnieje kilka sposobów na sprawdzenie postępów diety redukcyjnej. Lepsze jest ważenie czy mierzenie obwodów?
Czy nadmiar obowiązków uniemożliwia Ci trening w ciągu dnia? Zastanawiasz się, czy siłownia przed snem to dobry pomysł? Czy taka aktywność wpłynie na jakość Twojego snu? Podpowiadamy, jak pora ćwiczeń wiąże się z Twoim samopoczuciem i kiedy najlepiej zaplanować trening.
Planujesz domówkę czy imprezę, ale wiesz, że większość Twoich gości jest na diecie redukcyjnej? A może to Ty chciałbyś się zdrowo odżywiać mimo częstych spotkań z przyjaciółmi? Wypróbuj 5 fit przepisów na imprezowe przekąski.
Obecnie mamy dostęp do wielu preparatów wspomagających odchudzanie, wzmacniających odporność czy środków pomocnych dla sportowców. Jednocześnie powstało też wiele mitów na temat suplementacji. Czy warto korzystać z takich specyfików? A może to tylko zbędny wydatek? Poznaj kilka popularnych mitów ...
Dyniowate (Cucurbitaceae) to duża rodzina roślin obejmująca aż 130 rodzajów i 800 gatunków znanych na całym świecie. Te warzywa od wieków wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie, a obecnie królują na stołach praktycznie na całym świecie. Poza różnorodnym smakiem dyniowate wykazują wiele właściw...
Kawa jest najpopularniejszym sposobem na dostarczenie sobie w szybki sposób zastrzyku energii. Kawa swoje działanie zawdzięcza kofeinie, która pomaga zachować koncentrację poprzez łączenie się z receptorami adenozyny w mózgu bez ich aktywowania. Hamuje to działanie adenozyny, co skutkuje zmniejsz...
Mąka migdałowa jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnej mąki pszennej w każdej kuchni. Charakteryzuje się ona wyższą zawartością białka, zdrowych tłuszczów i witaminy E. Jest też dobrym wyborem dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Mąka migdałowa jest całkowicie bezglutenowa i dostarcza org...
Powszechnie wiadomo, że "jesteśmy tym, co jemy", jednak w rzeczywistości "jesteśmy tym, co wchłaniamy", dlatego też połączenia żywności, które poprawiają wchłanianie są kluczem do zdrowia. Zdolność naszego organizmu do wchłaniania składników odżywczych z pożywienia nazywana jest biodostępnością s...
Chrom jest minerałem, określanym również jako niezbędny pierwiastek śladowy. Występuje w dwóch postaciach, sześcio- i trójwartościowej. Forma sześciowartościowa jest stosowana w pigmentach, barwnikach, tworzywach sztucznych i tuszach. Jest on niebezpieczny w bezpośrednim kontakcie i może powodowa...
Imbir to roślina kwitnąca, która jest uprawiana głównie dla swojego korzenia, używanego jako składnik w kuchniach całego świata. Oprócz charakterystycznego smaku i zapachu imbir ceniony jest również za swoje właściwości prozdrowotne: imbir zmniejsza stany zapalne, stymuluje trawienie i hamuje ape...
Kolagen jest najobficiej występującym białkiem w całym organizmie. Stanowi około jedną trzecią całego składu białkowego. Kolagen jest jednym z głównych budulców kości, skóry, mięśni, ścięgien i więzadeł. Ponadto kolagen wchodzi w skład wielu innych części ciała, takich jak naczynia krwionośne, ro...
Beta-alanina stała się "obowiązkowym" suplementem dla wielu sportowców, jednak czy badania naukowe uzasadniają ten trend? Uwzględnienie beta-alaniny jako jednego z pięciu suplementów zwiększających wydolność organizmu, którego stosowanie zostało poparte wystarczającymi dowodami, w wydanym przez M...