Opinie o Nas
Blog header image

Odżywianie

Dieta nie musi wiązać się z głodówką i dziesiątkami wyrzeczeń. Pokazujemy jak i dlaczego zbilansowana dieta i racjonalne odżywianie jest tak ważne. Pod lupę bierzemy zawodowych sportowców, zawodników sportów sylwetkowych ale również wszystkie osoby, które chcą zadbać o odpowiednią dietę - po prostu, dla siebie. Piszemy o diecie - DOSŁOWNIE DLA KAŻDEGO!

Sól w codziennej diecie - najnowsze zalecenia

Sól w codziennej diecie - najnowsze zalecenia

Sól, znana również jako chlorek sodu, składa się w około 40% z sodu i 60% z chlorku. Nadaje żywności smak i jest używana jako stabilizator. Jest również stosowana jako środek konserwujący żywność, ponieważ bakterie nie są w stanie rozwijać się w obecności dużej ilości soli. Organizm człowieka pot...
Czytaj dalej
Dieta bez nabiału - dlaczego niektórzy nie tolerują laktozy?

Dieta bez nabiału - dlaczego niektórzy nie tole...

Laktoza jest dwucukrem naturalnie występującym w mleku. Składa się z dwóch cukrów prostych: glukozy i galaktozy. Jest to związek zwany cukrem mlecznym i znajduje się w mleku ssaków, a co za tym idzie - we wszystkich produktach spożywczych pochodzenia mlecznego.
Czytaj dalej
Dieta na zdrową wątrobę

Dieta na zdrową wątrobę

Istnieją dwa główne typy stłuszczenia wątroby - wywołane alkoholem i niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Stłuszczenie wątroby jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do niewydolności wątroby. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest najczęściej diagnozowane u osób otyłych lub prowadz...
Czytaj dalej
Wszystko o witaminie C

Wszystko o witaminie C

Witamina C, znana również jako kwas L-askorbinowy, jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która występuje naturalnie w niektórych produktach spożywczych (a niektóre produkty spożywcze są specjalnie wzbogacone tą substancją). Witamina C nie jest magazynowana w organizmie, a jej nadmiar jest wydalan...
Czytaj dalej
Czym jest indeks i ładunek glikemiczny?

Czym jest indeks i ładunek glikemiczny?

W przeszłości węglowodany były klasyfikowane jako proste lub złożone na podstawie liczby cukrów prostych w cząsteczce. Węglowodany składające się z jednego lub dwóch cukrów prostych, takich jak sacharoza (cukier stołowy - dwucukier składający się z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fr...
Czytaj dalej
Dieta na trądzik

Dieta na trądzik

Trądzik jest chorobą skóry, która powoduje powstawanie różnego rodzaju zmian na powierzchni skóry. Wyróżnia się wśród nich: zaskórniki, wągry i pryszcze. Trądzik powstaje, gdy pory skóry zostają zatkane martwym naskórkiem i sebum. Trądzik najczęściej występuje u starszych dzieci i nastolatków prz...
Czytaj dalej
Czy soja jest zdrowa?

Czy soja jest zdrowa?

Soja jest naturalnie bogata w białko i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje organizm. Jest również bogata w tłuszcze roślinne, błonnik oraz kilka ważnych witamin, minerałów oraz korzystnych związków roślinnych.
Czytaj dalej
Błonnik rozpuszczalny, a nierozpuszczalny

Błonnik rozpuszczalny, a nierozpuszczalny

Błonnik pokarmowy to ta część pożywienia pochodzenia roślinnego, która w większości przechodzi przez układ pokarmowy, nie ulegając rozkładowi ani trawieniu. Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny rozpuszcza się w wodzie, a jego składnikami są pektyn...
Czytaj dalej
Miód w diecie - jak nie marnować jego właściwości zdrowotnych?

Miód w diecie - jak nie marnować jego właściwoś...

Miód jest znany jako naturalna metoda słodzenia żywności, jednakże posiada on również wiele właściwości korzystnie wpływających na organizm.
Czytaj dalej
Naturalny słodzik - czy stewia to najlepszy wybór?

Naturalny słodzik - czy stewia to najlepszy wybór?

Stewia to roślina o intensywnie słodkim smaku, która od XVI wieku jest używana do słodzenia napojów i parzenia herbaty. Roślina ta pochodzi z Paragwaju i Brazylii, ale obecnie uprawiana jest również w Japonii i Chinach. Stosuje się ją jako substancję słodzącą niemającą wartości odżywczych oraz ja...
Czytaj dalej
Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe jest stosunkowo mało przetworzonym produktem spożywczym. To w zasadzie tylko orzechy, często prażone, zmielone aż do uzyskania konsystencji pasty. Najczęściej są to orzeszki ziemne, jednak na przestrzeni kilku ostatnich lat, z uwagi na rosnącą świadomość konsumentów i zapotrzebowa...
Czytaj dalej
Dieta w schorzeniach jelita grubego - Choroba Leśniewskiego-Crohna i WZJG

Dieta w schorzeniach jelita grubego - Choroba L...

Choroba Leśniowskiego-Crohna (CD) jest stanem trwającym całe życie, który powoduje zapalenie i podrażnienie części przewodu pokarmowego. Podobnie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG), CD jest rodzajem choroby zapalnej jelit (IBD). Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna i Wrzodziejącego Z...
Czytaj dalej