Odżywianie
Dieta nie musi wiązać się z głodówką i dziesiątkami wyrzeczeń. Pokazujemy jak i dlaczego zbilansowana dieta i racjonalne odżywianie jest tak ważne. Pod lupę bierzemy zawodowych sportowców, zawodników sportów sylwetkowych ale również wszystkie osoby, które chcą zadbać o odpowiednią dietę - po prostu, dla siebie. Piszemy o diecie - DOSŁOWNIE DLA KAŻDEGO!
Sól, znana również jako chlorek sodu, składa się w około 40% z sodu i 60% z chlorku. Nadaje żywności smak i jest używana jako stabilizator. Jest również stosowana jako środek konserwujący żywność, ponieważ bakterie nie są w stanie rozwijać się w obecności dużej ilości soli. Organizm człowieka pot...
Laktoza jest dwucukrem naturalnie występującym w mleku. Składa się z dwóch cukrów prostych: glukozy i galaktozy. Jest to związek zwany cukrem mlecznym i znajduje się w mleku ssaków, a co za tym idzie - we wszystkich produktach spożywczych pochodzenia mlecznego.
Istnieją dwa główne typy stłuszczenia wątroby - wywołane alkoholem i niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Stłuszczenie wątroby jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do niewydolności wątroby. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest najczęściej diagnozowane u osób otyłych lub prowadz...
Witamina C, znana również jako kwas L-askorbinowy, jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która występuje naturalnie w niektórych produktach spożywczych (a niektóre produkty spożywcze są specjalnie wzbogacone tą substancją). Witamina C nie jest magazynowana w organizmie, a jej nadmiar jest wydalan...
W przeszłości węglowodany były klasyfikowane jako proste lub złożone na podstawie liczby cukrów prostych w cząsteczce. Węglowodany składające się z jednego lub dwóch cukrów prostych, takich jak sacharoza (cukier stołowy - dwucukier składający się z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fr...
Trądzik jest chorobą skóry, która powoduje powstawanie różnego rodzaju zmian na powierzchni skóry. Wyróżnia się wśród nich: zaskórniki, wągry i pryszcze. Trądzik powstaje, gdy pory skóry zostają zatkane martwym naskórkiem i sebum. Trądzik najczęściej występuje u starszych dzieci i nastolatków prz...
Soja jest naturalnie bogata w białko i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje organizm. Jest również bogata w tłuszcze roślinne, błonnik oraz kilka ważnych witamin, minerałów oraz korzystnych związków roślinnych.
Błonnik pokarmowy to ta część pożywienia pochodzenia roślinnego, która w większości przechodzi przez układ pokarmowy, nie ulegając rozkładowi ani trawieniu. Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny rozpuszcza się w wodzie, a jego składnikami są pektyn...
Miód jest znany jako naturalna metoda słodzenia żywności, jednakże posiada on również wiele właściwości korzystnie wpływających na organizm.
Stewia to roślina o intensywnie słodkim smaku, która od XVI wieku jest używana do słodzenia napojów i parzenia herbaty. Roślina ta pochodzi z Paragwaju i Brazylii, ale obecnie uprawiana jest również w Japonii i Chinach. Stosuje się ją jako substancję słodzącą niemającą wartości odżywczych oraz ja...
Masło orzechowe jest stosunkowo mało przetworzonym produktem spożywczym. To w zasadzie tylko orzechy, często prażone, zmielone aż do uzyskania konsystencji pasty. Najczęściej są to orzeszki ziemne, jednak na przestrzeni kilku ostatnich lat, z uwagi na rosnącą świadomość konsumentów i zapotrzebowa...
Choroba Leśniowskiego-Crohna (CD) jest stanem trwającym całe życie, który powoduje zapalenie i podrażnienie części przewodu pokarmowego. Podobnie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG), CD jest rodzajem choroby zapalnej jelit (IBD). Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna i Wrzodziejącego Z...