Opinie o Nas
Blog header image

Odżywianie

Dieta nie musi wiązać się z głodówką i dziesiątkami wyrzeczeń. Pokazujemy jak i dlaczego zbilansowana dieta i racjonalne odżywianie jest tak ważne. Pod lupę bierzemy zawodowych sportowców, zawodników sportów sylwetkowych ale również wszystkie osoby, które chcą zadbać o odpowiednią dietę - po prostu, dla siebie. Piszemy o diecie - DOSŁOWNIE DLA KAŻDEGO!

Sposoby na ograniczenie słodyczy

Sposoby na ograniczenie słodyczy

Nie od dziś wiadomo, że nadmiar łakoci zaburza zarówno estetykę sylwetki jak i negatywnie wpływa na zdrowie metaboliczne. Słodycze to połączenie smaku zarówno tłustego jak i słodkiego. Wysoka smakowitość łakoci sprawia, że trudno im się jest oprzeć.  O ile umiarkowane ich ilości w diecie nie stan...
Czytaj dalej
Nasiona Chia-właściwości szałwii hiszpańskiej

Nasiona Chia-właściwości szałwii hiszpańskiej

Dużo słyszymy dziś o szczególnych właściwościach nasionek chia. Chia to bardzo stara roślina, nazywana również szałwią hiszpańską. Znana i ceniona już od pokoleń, właśnie ze względu na swoje wyjątkowe nasiona. Bogactwo składników odżywczych jakie nam oferują sprawia, że już niemal cały świat czer...
Czytaj dalej
Spirulina-suplementacja algami, czy warto?

Spirulina-suplementacja algami, czy warto?

Dziś pod lupę weźmiemy kolejny produkt, który szczyci się mianem superfood. Spirulina, to dziko rosnąca alga o mikroskopijnych rozmiarach. Zamieszkuje tereny ciepłych i czystych zbiorników wodnych, jezior, źródeł i rzek. Dla niektórych osób spożywanie alg może wydawać się co najmniej dziwne, jedn...
Czytaj dalej
Jagody Goji-egzotyczny zamiennik polskich jagód?

Jagody Goji-egzotyczny zamiennik polskich jagód?

Ostatnio bardzo dużo słyszymy o produktach zwanych superfoods i ich ,,magicznych” właściwościach prozdrowotnych. Jednym z nich są bohaterki dzisiejszego artykułu, czyli jagody goji. Owoce te wykorzystywane są w medycynie naturalnej krajów azjatyckich już od ponad dwóch tysięcy lat. Posiadają niew...
Czytaj dalej
Melasa-kolejny zamiennik cukru?

Melasa-kolejny zamiennik cukru?

Gęsty, słodki syrop i lekkim posmaku lukrecji. Często nazywana też czarnym złotem, ze względu na swój ciemnobrązowy kolor i prozdrowotne działanie. Melasa, słyszeliście kiedyś o niej? Z jakiegoś powodu mało mówi się o melasie, a szkoda. Biorąc po uwagę jej właściwości odżywcze, zdecydowanie powin...
Czytaj dalej
Daktyle-słodkie i zdrowe

Daktyle-słodkie i zdrowe

Słodkie niczym cukierki. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś daktyli, koniecznie musisz to zmienić! Owoce te, zarówno suszone jak i świeże stanowią świetną, zdrową przekąskę. Oprócz dużej ilości słodycz i energii, dostarczą nam również wielu niezbędnych składników odżywczych. I czego chcieć więcej...
Czytaj dalej
Miód zamiast cukru?

Miód zamiast cukru?

Czy miód będzie dobrym zamiennikiem dla białego cukru? To częste pytanie pojawiające się u osób, które chcą wprowadzić w życie zdrowe nawyki żywieniowe. Oczywiście, zdania są podzielone i znajdziemy wiele sprzecznych opinii na ten temat. O szkodliwości nadmiernego spożywania cukru, wiemy już bard...
Czytaj dalej
Czosnek-najważniejsze właściwości

Czosnek-najważniejsze właściwości

Może nie każdy z nas przepada za jego intensywnym aromatem, ale powiedzmy sobie szczerze, bez niego gotowanie nie miałoby sensu. Jego charakterystyczny smak potrafi zmienić przeciętną potrawę, w wykwintne danie rodem z pięciogwiazdkowej restauracji. :) Tak, mowa o czosnku. Niezastąpiony w kuchni,...
Czytaj dalej
Strączki-nie tylko dla wegan

Strączki-nie tylko dla wegan

Wraz z popularnością diet wegetariańskich i wegańskich, strączki powoli na nowo wracają do łask. Jednak wciąż, wiele osób nie jest do nich przekonana. Dziś powiemy trochę więcej o roślinach strączkowych i pokażemy, dlaczego warto włączyć je do codziennej diety. I nawet jeśli nie zamierzasz rezygn...
Czytaj dalej
Cynamon-cudowna przyprawa

Cynamon-cudowna przyprawa

To chyba jedna z popularniejszych przypraw goszczących w naszych kuchniach. Myślę, że każdy z nas bardzo dobrze zna jego charakterystyczny, korzenny aromat. Dziś weźmiemy pod lupę cynamon i sprawdzimy jakie wartości odżywcze w sobie kryje. Cynamon powstaje z wysuszonej kory drzewa z rodziny wawrz...
Czytaj dalej
Znaczenie węglowodanów w diecie

Znaczenie węglowodanów w diecie

Cukry, cukrowce, sacharydy. Dziś przyjrzymy się bliżej węglowodanom i ich wpływie na nasze zdrowie. Węglowodany są podstawowy materiałem energetycznym w organizmie człowieka. Są paliwem dla naszego mózgu i krwinek czerwonych. Wraz z białkiem i lipidami, są budulcem dla wszystkich struktur komórko...
Czytaj dalej
Rola tłuszczu w diecie

Rola tłuszczu w diecie

To co trafia na nasz talerz, ma ogromny wpływ nasz rozwój intelektualny i fizyczny. Aby nasz organizm mógł funkcjonować w pełni poprawnie, musimy każdego dnia dostarczać mu odpowiedniej ilość: białek, wegłowodanów oraz tłuszczy. Dziś skupimy się na tłuszczach i ich wpływie na nasze zdrowie. Tłusz...
Czytaj dalej