Odżywianie
Dieta nie musi wiązać się z głodówką i dziesiątkami wyrzeczeń. Pokazujemy jak i dlaczego zbilansowana dieta i racjonalne odżywianie jest tak ważne. Pod lupę bierzemy zawodowych sportowców, zawodników sportów sylwetkowych ale również wszystkie osoby, które chcą zadbać o odpowiednią dietę - po prostu, dla siebie. Piszemy o diecie - DOSŁOWNIE DLA KAŻDEGO!
Styl życia może pomóc w poprawie poziomu cholesterolu oraz zwiększyć skuteczność leków obniżających jego stężenie. Nieprawidłowy poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób serca i zawału. Stosowanie odpowiednich leków może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Zanim wdroży się leczenie farmakol...
DASH to skrót od angielskiej nazwy Dietary Approaches to Stop Hypertension. Dieta DASH to plan zdrowego odżywiania opracowany w celu wspomagania leczenia wysokiego ciśnienia krwi (nadciśnienia tętniczego) oraz zapobiegania jego występowaniu. Dieta DASH obejmuje pokarmy bogate w potas, wapń i magn...
Osteoporoza to stan, w którym kości stają się coraz cieńsze, przez co ich wytrzymałość jest znacznie mniejsza. Powoduje to, że są one bardziej narażone na złamania. Dotyka ona zarówno mężczyzn, jak i kobiety, jednak najczęściej występuje u kobiet po menopauzie.
Oczywiste jest, że nasza dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Ale jak i dlaczego to, co jemy, wpływa na odpowiedź immunologiczną?
Fasola, soczewica, groch i ciecierzyca są elementem codziennego menu od wieków, jako że ludzie na całym świecie uznają ich wartość odżywczą i wszechstronność, dzięki czemu mogą odgrywać istotną rolę w zdrowej diecie. Jednak wielu ludzi nie może się do nich przekonać z uwagi na to, że bardzo częst...
Mikrobiom składa się z mikroorganizmów, które są zarówno przydatne, jak i potencjalnie szkodliwe dla organizmu. Większość z nich jest korzystna dla organizmu, a niektóre, w mniejszej liczbie, są patogenne W zdrowym organizmie mikrobiota patogenna i symbiotyczna współistnieją bez problemów. Jeśli ...
Podstawowe pytanie - yerba mate czy kawa? Dwa naturalne źródła kofeiny. Które z nich jest lepsze i zdrowsze? Przeprowadzone badania na yerba mate w porównaniu z kawą są nierówne. Kawa była i nadal jest, popularna na całym świecie. Yerba mate, niestety nie tak bardzo i dopiero w ostatnich latach z...
Postanowiliście schudnąć, ale Wasze dotychczasowe wysiłki zawodzą? Chcielibyście zacząć liczyć kalorie i mieć pewność, że dieta redukcyjna przyniesie wyczekiwane efekty. Jak powinien wyglądać Wasz sposób żywienia, by stracić zbędne kilogramy? Dziś podpowiadamy, jak obcinać kalorie na redukcji.
Mąka migdałowa jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnej mąki pszennej w każdej kuchni. Charakteryzuje się ona wyższą zawartością białka, zdrowych tłuszczów i witaminy E. Jest też dobrym wyborem dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Mąka migdałowa jest całkowicie bezglutenowa i dostarcza org...
Powszechnie wiadomo, że "jesteśmy tym, co jemy", jednak w rzeczywistości "jesteśmy tym, co wchłaniamy", dlatego też połączenia żywności, które poprawiają wchłanianie są kluczem do zdrowia. Zdolność naszego organizmu do wchłaniania składników odżywczych z pożywienia nazywana jest biodostępnością s...
Imbir to roślina kwitnąca, która jest uprawiana głównie dla swojego korzenia, używanego jako składnik w kuchniach całego świata. Oprócz charakterystycznego smaku i zapachu imbir ceniony jest również za swoje właściwości prozdrowotne: imbir zmniejsza stany zapalne, stymuluje trawienie i hamuje ape...
Wiele osób około 40-tego roku życia postanawia nadrobić zaległości spowodowane przez zawodowe wyzwania czy życie rodzinne – wracają do swoich hobby oraz postanawiają zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Panuje powszechne przekonanie, że skuteczne odchudzanie po czterdziestce to rzecz podobna do Yet...