Odżywianie
Dieta nie musi wiązać się z głodówką i dziesiątkami wyrzeczeń. Pokazujemy jak i dlaczego zbilansowana dieta i racjonalne odżywianie jest tak ważne. Pod lupę bierzemy zawodowych sportowców, zawodników sportów sylwetkowych ale również wszystkie osoby, które chcą zadbać o odpowiednią dietę - po prostu, dla siebie. Piszemy o diecie - DOSŁOWNIE DLA KAŻDEGO!
Redukcja tkanki tłuszczowej jest skomplikowanym procesem wymagającym dopracowanego planu, odpowiedniego nastawienia i wiedzy. Wiąże się z nią wiele pracy, która musi zostać podparta silnym charakterem. Istnieje wiele nie do końca wygodnych faktów na temat tego specyficznego stanu fizjologicznego,...
Skrót FODMAP został stworzony w celu opisania słabo wchłanialnych, krótkołańcuchowych węglowodanów. Do grupy FODMAP należą F - fermentujące O - oligosacharydy, D - disacharydy, M - monosacharydy i P - poliole. Związki te od wielu lat poddawane są licznym badaniom pod kątem ich słabego wchłaniania...
PCOS - polycystic ovary syndrome - inaczej nazywane zespołem policystycznych jajników to stan organizmu kobiety, który nie jest łatwo i jednoznacznie zdefiniować. Wynika to w dużej mierze z faktu, że jest on związany z wieloma czynnikami i niespójnym charakterem u wielu kobiet. Jednak wiadomo, że...
Substancja, o której mowa w tytule tego tekstu jest znana ludzkości od starożytności. Ocet jabłkowy wykorzystywany był i jest do najróżniejszych czynności - od nadawania potrawom dodatkowych walorów smakowych, po czynności antyseptyczne i prozdrowotne. Zainteresowanie octem jabłkowym nie maleje, ...
Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, witaminy niezbędnej w każdym wieku, w tym dla zdrowia komórek i wzroku. Jest to również silny przeciwutleniacz, który może zmniejszać ryzyko zachorowania. Podobnie jak w przypadku witaminy A, organizm zdecydowanie lepiej przyswoi beta-karoten, jeżeli zost...
Soczewica to jedno z najbardziej pożywnych i wszechstronnych źródeł białka pochodzenia roślinnego. Soczewica jest kuzynką grochu i fasoli, pochodzi z Azji i Afryki Północnej. Jest bardzo niskotłuszczowa i zawiera duże ilości białka, błonnika, wapnia, żelaza i innych składników odżywczych. Świetni...
Nasiona selera (Apium graveolens) są powszechnie stosowaną przyprawą, jednakże są również sprzedawane w formie suplementu diety. W ziołolecznictwie nasiona selera są czasami stosowane jako środek moczopędny, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Nasiona selera posiadają długą historię stosowan...
Kamień nerkowy to twarda masa, która tworzy się z krystalicznych cząsteczek w moczu. W przypadku większości ludzi, naturalnie występujące w moczu substancje chemiczne powstrzymują kamienie przed formowaniem się i wywoływaniem problemów z nerkami.
Czy trudno Ci się rozstać z ulubionymi słodkimi napojami na czas redukcji? Jeśli do tej pory miałeś słabość do słodyczy, prawdopodobnie pomyślałeś o zakupie napojów typu „zero”. Czy to dobry pomysł na czas redukcji? Jak napoje 0 kcal wpływają na odchudzanie?
Wielu z nas zastanawia się, dlaczego biały cukier jest tak demonizowany. Dlaczego musimy sobie dozować przyjemności, aby pozostać zdrowym i cieszyć się z estetycznej sylwetki? Niestety cukier prosty należy do składników pokarmowych, które w dużej ilości zaburzają procesy biochemiczne w naszym cie...
Istnieje wiele produktów, a nawet kategorii żywności, które powinny zostać omijane szerokim łukiem podczas starań o właściwą i nienaganną sylwetkę. Spożywanie ich podczas “redukcji”, nie tylko niwelują nasze starania na siłowni, hamują metabolizm triacylogliceroli zmagazynowanych w tkance tłuszcz...
Korzeń pietruszki jest popularnym składnikiem stosowanym w wielu europejskich potrawach. Mimo że wyglądem przypomina marchewkę, ma całkowicie odmienny smak. Pietruszka może być kojarzona z natką, z uwagi na jej bardzo dużą popularność w polskiej kuchni, jednak to jej grube korzenie są powodem, dl...