Opinie o Nas
Blog header image

Odżywianie

Dieta nie musi wiązać się z głodówką i dziesiątkami wyrzeczeń. Pokazujemy jak i dlaczego zbilansowana dieta i racjonalne odżywianie jest tak ważne. Pod lupę bierzemy zawodowych sportowców, zawodników sportów sylwetkowych ale również wszystkie osoby, które chcą zadbać o odpowiednią dietę - po prostu, dla siebie. Piszemy o diecie - DOSŁOWNIE DLA KAŻDEGO!

Cała prawda na temat redukcji

Cała prawda na temat redukcji

Redukcja tkanki tłuszczowej jest skomplikowanym procesem wymagającym dopracowanego planu, odpowiedniego nastawienia i wiedzy. Wiąże się z nią wiele pracy, która musi zostać podparta silnym charakterem. Istnieje wiele nie do końca wygodnych faktów na temat tego specyficznego stanu fizjologicznego,...
Czytaj dalej
Czym jest dieta LOW FODMAP?

Czym jest dieta LOW FODMAP?

Skrót FODMAP został stworzony w celu opisania słabo wchłanialnych, krótkołańcuchowych węglowodanów. Do grupy FODMAP należą F - fermentujące O - oligosacharydy, D - disacharydy, M - monosacharydy i P - poliole. Związki te od wielu lat poddawane są licznym badaniom pod kątem ich słabego wchłaniania...
Czytaj dalej
Odpowiednia dieta i suplementy w PCOS

Odpowiednia dieta i suplementy w PCOS

PCOS - polycystic ovary syndrome - inaczej nazywane zespołem policystycznych jajników to stan organizmu kobiety, który nie jest łatwo i jednoznacznie zdefiniować. Wynika to w dużej mierze z faktu, że jest on związany z wieloma czynnikami i niespójnym charakterem u wielu kobiet. Jednak wiadomo, że...
Czytaj dalej
Ocet jabłkowy - co należy o nim wiedzieć?

Ocet jabłkowy - co należy o nim wiedzieć?

Substancja, o której mowa w tytule tego tekstu jest znana ludzkości od starożytności. Ocet jabłkowy wykorzystywany był i jest do najróżniejszych czynności - od nadawania potrawom dodatkowych walorów smakowych, po czynności antyseptyczne i prozdrowotne. Zainteresowanie octem jabłkowym nie maleje, ...
Czytaj dalej
Beta-karoten, a witamina A

Beta-karoten, a witamina A

Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, witaminy niezbędnej w każdym wieku, w tym dla zdrowia komórek i wzroku. Jest to również silny przeciwutleniacz, który może zmniejszać ryzyko zachorowania. Podobnie jak w przypadku witaminy A, organizm zdecydowanie lepiej przyswoi beta-karoten, jeżeli zost...
Czytaj dalej
Różne odmiany soczewicy – czym się różnią?

Różne odmiany soczewicy – czym się różnią?

Soczewica to jedno z najbardziej pożywnych i wszechstronnych źródeł białka pochodzenia roślinnego. Soczewica jest kuzynką grochu i fasoli, pochodzi z Azji i Afryki Północnej. Jest bardzo niskotłuszczowa i zawiera duże ilości białka, błonnika, wapnia, żelaza i innych składników odżywczych. Świetni...
Czytaj dalej
Nasiona selera dla zdrowia układu moczowego

Nasiona selera dla zdrowia układu moczowego

Nasiona selera (Apium graveolens) są powszechnie stosowaną przyprawą, jednakże są również sprzedawane w formie suplementu diety. W ziołolecznictwie nasiona selera są czasami stosowane jako środek moczopędny, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Nasiona selera posiadają długą historię stosowan...
Czytaj dalej
Dieta w kamicy nerkowej

Dieta w kamicy nerkowej

Kamień nerkowy to twarda masa, która tworzy się z krystalicznych cząsteczek w moczu. W przypadku większości ludzi, naturalnie występujące w moczu substancje chemiczne powstrzymują kamienie przed formowaniem się i wywoływaniem problemów z nerkami.
Czytaj dalej
Czy na diecie można pić napoje typu „zero”?

Czy na diecie można pić napoje typu „zero”?

Czy trudno Ci się rozstać z ulubionymi słodkimi napojami na czas redukcji? Jeśli do tej pory miałeś słabość do słodyczy, prawdopodobnie pomyślałeś o zakupie napojów typu „zero”. Czy to dobry pomysł na czas redukcji? Jak napoje 0 kcal wpływają na odchudzanie?
Czytaj dalej
Jak cukier wpływa na Twój organizm?

Jak cukier wpływa na Twój organizm?

Wielu z nas zastanawia się, dlaczego biały cukier jest tak demonizowany. Dlaczego musimy sobie dozować przyjemności, aby pozostać zdrowym i cieszyć się z estetycznej sylwetki? Niestety cukier prosty należy do składników pokarmowych, które w dużej ilości zaburzają procesy biochemiczne w naszym cie...
Czytaj dalej
Czego unikać w diecie, aby schudnąć?

Czego unikać w diecie, aby schudnąć?

Istnieje wiele produktów, a nawet kategorii żywności, które powinny zostać omijane szerokim łukiem podczas starań o właściwą i nienaganną sylwetkę. Spożywanie ich podczas “redukcji”, nie tylko niwelują nasze starania na siłowni, hamują metabolizm triacylogliceroli zmagazynowanych w tkance tłuszcz...
Czytaj dalej
Korzeń i natka pietruszki - jedno warzywo, a różne wartości odżywcze

Korzeń i natka pietruszki - jedno warzywo, a ró...

Korzeń pietruszki jest popularnym składnikiem stosowanym w wielu europejskich potrawach. Mimo że wyglądem przypomina marchewkę, ma całkowicie odmienny smak. Pietruszka może być kojarzona z natką, z uwagi na jej bardzo dużą popularność w polskiej kuchni, jednak to jej grube korzenie są powodem, dl...
Czytaj dalej